2012. október 22., hétfő

Túrós kalapok gyorsan sütve (Calcione di ricotta újratöltve)

Még a nyáron szereztem be a Mediterrán kalandok című Stahl Judit különszámot inspiráció gyanánt és jó néhány receptet fel is vettem a várólistámra az újságból, köztük az olasz, eredeti nevén ricottás papucsot (calcione di ricotta) is. Sajnos ricottát 3-ból egy üzletben sem találtam a készülődés környékén (persze azóta mindenhol szembejön velem), így maradtam a túrós tölteléknél. Külsőre engem inkább kalapra, medúzára vagy frizbire emlékeztet a borkorcsolya formája mintsem papucsra... Minden esetre egy biztos, a recept remekül bevált és az is nagyon tetszett benne, hogy ezt kivételesen nem a sütőben, hanem kevés olívaolajban a tűzhelyen kell sütni. Pikk-pakk elkészül, nem szükséges hozzá sütő és szerintem bátran lehet kísérletezni a töltelék variációkkal, a recepttől enyhén elszakadva, én sem túl autentikusan valósítottam meg.


Hozzávalók egy tálnyi adaghoz (kb. 20 db):

  • 40 dkg finomliszt,
  • 1 tk. só,
  • pár őrlésnyi bors,
  • 10 dkg hideg vaj,
  • 2 ek. friss citromlé,
  • kb. 1 dl víz,
  • 25 dkg túró (az eredeti recept ricottát ír),
  • 10 dkg reszelt sajt,
  • 10 dkg sonka kockákra aprítva,
  • 4 ek. friss zöld fűszer (pl. petrezselyem, bazsalikom vagy snindling),
  • 2 tojássárgája,
  • 1 tojásfehérje,
  • só, bors,
  • olívaolaj a sütéshez.
A tésztához a lisztet (és pici sót, borsot) elmorzsoljuk a vajjal, citromlével és annyi vízzel lazítjuk a tésztát, amitől szépen összeáll. Apránként adagoljuk hozzá a vizet, ha szükséges és gyúrjuk át alaposan a tésztát. Tegyük hűtőbe legalább fél órára pihenni. Ezalatt az idő alatt előkészíthetjük a tölteléket: villán áttörjük a túrót és hozzákeverjük a sonka kockákat, zöld fűszereket  és 2 tojássárgájával dolgozzuk össze. (Nekem a töltelékből bőven maradt, ezért lehet, hogy legközelebb kevesebbet kellene keverni.)
A hűtőből kivett tésztát néhány perc után vékonyra kinyújtjuk és nagy pogácsa szaggatóval, vagy nagyobb szájú pohárral egymás mellett szorosan, helytakarékosan köröket szaggatunk ki, minden második közepére diónyi méretű tölteléket halmozunk, tojásfehérjével körbekenjük a tölteléken kívüli, szélső részt, majd ráfektetjük kalapként az üres kört és a széleit jól elsimítjuk, hogy összeragadjanak, majd a villa hegyes végével apró barázdákat szúrunk körbe a kalap szélére. A fel nem használt, köztes tészta részeket mindig újra összegyúrjuk és addig nyújtjuk, formázzuk, amíg el nem fogy, így kb. 20 db kalap biztosan összejöhet. Ezután már sokkal gyorsabban jutunk el a végeredményhez, hiszen kevés, forró olívaolajban 2-2 perc alatt megsütjük a kalapok mindkét felét, majd papírszalvétára szedve felitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot.
Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció