Körösi halászlé

Régi, családi halászlé recept

Körösi halászlé recept

A karácsonyi ünnep számunkra elmaradhatatlan gasztronómiai eleme a halászlé, mégpedig a Körösből fogott halakból megfőzve. Bár az év többi részén is sokszor eszünk halászlevet, miután a horgász apukám gondoskodik a minőségi alapanyagokról, de a karácsonyi halászlé mindig különlegesen finom: egybeforr az ünnep hangulatával, a fenyőfa illatával, a klasszikus karácsonyi zene hangjával. Az országban sokféleképpen készítik a halászlevet: passzírozva és sűrűn, tésztával vagy anélkül, én most a régi családi receptet osztom meg veletek, melyet Körösi halászlének neveztem el.

Körösi halászlé recept

Hozzávalók kb. 6 személyre:

  • 2 kg konyhakész (pucolt, előkészített) ponty (élőhal esetén pucoláskor a garatból a keserűfogat szedjük ki),
  • 0,5-1 kg apró hal (pl. halfej, törpeharcsa, keszeg, kárász-itt is van keserűfog),
  • 4 közepes fej vöröshagyma,
  • 1-2 gerezd fokhagyma (felszeletelve),
  • 1-2 db száraz csöves erős paprika (passzírozás előtt kivesszük),
  • 1 db paradicsom (felkockázva),
  • őrölt piros paprika (+erős pista),
  • 1 db zöld paprika,
  • víz,
  • só. 

Halászlé elkészítése: 

  1. Kettéválogatjuk a halakat aszerint, hogy mi megy az alaplébe és majd a halászlébe: a halszeleteket, amiket majd a halászlébe főzünk, jól besózzuk, hogy legalább 2 órát álljanak a sóban (ne tegyük vissza a hűtőbe). 
  2. Az apróhalból és a pontynak a faroktő részéből készítjük az alaplevelet. A halból a kockákra vágott hagymával, fokhagymával, paprikával, paradicsommal 3 l vízben alaplevet főzünk,  1 ek. színes piros paprikával már most ízesíthetjük.
  3. Mindent egyszerre beleteszünk egy főzőedénybe, vizet engedünk rá és együtt forraljuk fel, aztán levesszük alacsonyabb (pl. közepes) fokozatra.
  4. Legalább 2 órán keresztül főzzük. Ha nagyon elforrja a levét, pótoljuk vízzel, a cél az, hogy jól szétfőzzük a halakat. A hagymán keresztül ellenőrizzük, hogy szétfőtt-e. A hal alaplénál fontos, hogy a lé ne csak gyöngyözzön, mint a húsleves, hanem erőteljesen mozogjon, ugyanakkor ne forrjon.
  5. Az elkészült alaplevet átpasszírozzuk egy szűrő vagy passzírozó segítségével, előtte kivesszük a csípős paprikát.
  6. Az alaplevet feltesszük forralni (visszatesszük bele a csöves paprikát) és forrás után beletesszük a korábban besózott halszeleteket, ha ezzel is felforrt, levesszük kicsire a hőfokot.
  7. Ilyenkor nézzük meg a fűszerezést: só, 2 ek. piros paprika (lehet külön is elkeverni egy kis lével és úgy ráönteni), csípősség.
  8. Amikor a halszeletek felúsztak a halászlé tetejére, akkor vélhetően megfőttek. A forrás után kb. 10 perc alatt megfőnek. 

Körösi halászlé képek

Ha tetszett a fenti Körösi halászlé recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló halétel recepteket is: Egészben sült, zöldfűszeres pisztráng mandulaforgáccsal recept, Lime-os, kókusztejes lazac recept, Zöldfűszeres burgonyakéregben sült lazac recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fokhagyma, piros paprika, ponty, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, gluténmentes, halétel, karácsonyi, laktózmentes, leves, magyar.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

5 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 4

Körösi halászlé recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató