2013. január 31., csütörtök

Meggydzsemes Sacher torta expressz módra

Ez a Sacher torta nem valószínű, hogy az autentikus, eredeti osztrák Sacher receptje, azonban egyszerűen és gyorsan elkészíthető és ez is az osztrákoktól származik. A tortalap olyan hatalmasra sül meg, hogy bátran el lehet vágni és tölteni is kétszer. A változatosság kedvéért ezt most nem hagyományos módon sárgabarack lekvárral, hanem meggydzsemmel töltöttem és nem bántam meg: a meggy és az étcsokoládé igazi jóbarátok. A képen látható torta apropója nem akármi volt: Édesanyám 50. születésnapját ünnepeltük. A torta velünk együtt 200 km-t utazott az ünnepeltig és nem okozott csalódást az utaztatását illetően sem, jól bírta a zötykölődést. :)


Hozzávalók egy kb. 26-28 cm átmérőjű tortaformához:
  • 9 tojás,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 20 dkg étcsokoládé (min. 60%-os),
  • 20 dkg olaj (kb. 1 kis pohár),
  • 20-22 dkg finomliszt (fele rétesliszt),
  • 1 üveg házi meggydzsem vagy baracklekvár,
  • 1 cs. sütőpor,
  • a bevonathoz:
  • 1 tábla étcsokoládé + 4 ek. olaj
Elkészítés:
A tojásokat turmixgéppel összekeverjük 25 dkg kristálycukor kíséretében (jó habosra), hozzáadjuk a még folyós, de már lehűlt olvasztott étcsokit, amit az olajjal együtt olvasztottunk meg folyós állagúra, ehhez hozzáadjuk a lisztet és a sütőport (lisztben elkeverve). Az egészet szépen összedolgozzuk, elkeverjük és sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. A sütőt előmelegítjük kb. 170 fokra és alacsony hőfokon (kb. 120-130 fokon) sütjük min. 30-40 percig, utána jöhetnek a tűpróbák. A lényeg, hogy lassan süssük, akár egy óráig is tarthat. A végén ugyanolyan óvatosan kell kiszedni a sütőből, ahogy a piskótát, különben könnyen összeeshet. Ha kihűlt, akkor érdemes kétfelé vágni és mindkét helyen megkenni dzsemmel vagy lekvárral. A bevonathoz egy tábla étcsokit olvasztunk fel 4 ek. olajjal, megvárjuk, amíg kicsit hűl, szilárdul, de még folyós (így könnyebb vele dolgozni) és bekenjük vele a tortát fölül és oldalt (ehhez kenőtollat, ecsetet használtam, bár a konyha így is csupa csoki lett) egyaránt. (Díszítésként sokan Sacher feliratot készítenek, én ezt most próbáltam az alkalomhoz igazítani.)

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció