Meggydzsemes Sacher torta

Sacher tortva leegyszerűsítve

Meggydzsemes Sacher torta recept

Ez a Sacher torta nem valószínű, hogy az autentikus, eredeti osztrák Sacher receptje, azonban egyszerűen és gyorsan elkészíthető és ez is az osztrákoktól származik. A tortalap olyan hatalmasra sül meg, hogy bátran el lehet vágni és tölteni is kétszer. A változatosság kedvéért ezt most nem hagyományos módon sárgabarack lekvárral, hanem meggydzsemmel töltöttem és nem bántam meg: a meggy és az étcsokoládé igazi jóbarátok. A képen látható torta apropója nem akármi volt: Édesanyám 50. születésnapját ünnepeltük. A torta velünk együtt 200 km-t utazott az ünnepeltig és nem okozott csalódást az utaztatását illetően sem, jól bírta a zötykölődést.

Meggydzsemes Sacher torta recept

Hozzávalók egy kb. 26-28 cm átmérőjű tortaformához:

  • 9 tojás,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 20 dkg étcsokoládé (min. 60%-os),
  • 20 dkg olaj (kb. 1 kis pohár),
  • 20-22 dkg finomliszt (fele rétesliszt),
  • 1 üveg házi meggydzsem vagy baracklekvár,
  • 1 cs. sütőpor,
  • a bevonathoz:1 tábla étcsokoládé + 4 ek. olaj

Elkészítés:

  1. A tojásokat turmixgéppel összekeverjük 25 dkg kristálycukor kíséretében (jó habosra), hozzáadjuk a még folyós, de már lehűlt olvasztott étcsokit, amit az olajjal együtt olvasztottunk meg folyós állagúra, ehhez hozzáadjuk a lisztet és a sütőport (lisztben elkeverve). 
  2. Az egészet szépen összedolgozzuk, elkeverjük és sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 
  3. A sütőt előmelegítjük kb. 170 fokra és alacsony hőfokon (kb. 120-130 fokon) sütjük min. 30-40 percig, utána jöhetnek a tűpróbák. 
  4. A lényeg, hogy lassan süssük, akár egy óráig is tarthat. A végén ugyanolyan óvatosan kell kiszedni a sütőből, ahogy a piskótát, különben könnyen összeeshet. 
  5. Ha kihűlt, akkor érdemes kétfelé vágni és mindkét helyen megkenni dzsemmel vagy lekvárral. A bevonathoz egy tábla étcsokit olvasztunk fel 4 ek. olajjal, megvárjuk, amíg kicsit hűl, szilárdul, de még folyós (így könnyebb vele dolgozni) és bekenjük vele a tortát fölül és oldalt (ehhez kenőtollat, ecsetet használtam, bár a konyha így is csupa csoki lett) egyaránt. (Díszítésként sokan Sacher feliratot készítenek, én ezt most próbáltam az alkalomhoz igazítani.)

Meggydzsemes Sacher torta képek

Ha tetszett a fenti Meggydzsemes Sacher torta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló csokitorta recepteket is: Meggyes étcsokoládé mousse torta recept, Torta caprese, csokoládés mandulatorta recept, Sós mogyorós, karamellás étcsokoládé torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, finomliszt, meggylekvár, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, osztrák, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Meggydzsemes Sacher torta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató