2013. január 9., szerda

Rakott lilakáposzta bulgurral

Egyrészt zöldségre vágytam, de azt tudtam, hogy nem ártana hozzá valamilyen húsfajta, hiszen azért egész napra való energiát kell, hogy biztosítson a munkahelyi ebéd. Másrészt, ahogy ezt már korábban írtam is, nagy kedvenceim a rakott egytálételek, így jutottak el a gondolataim a boltban vásárolva a rakott lilakáposzta ötletéig. Amolyan örömfőzést „rendeztem” tegnap este. Ilyenkor teljesen kikapcsolok és elmerülök a főzés és az előkészítés örömeiben: csodálom a kettévágott lilakáposzta belsejét, a petrezselyem illatát, az olajban sercegő vöröshagyma hangját, ezek az apró élmények mind hozzátartoznak az örömmel, ízzel-lélekkel teli főzéshez. Mellesleg nagyon boldogan és büszkén főztem a vacsorát, miután végre megtudtam, hogy a hónapokon át írt gasztronómiai témájú szakdolgozatomat hogyan bírálták el…

Hozzávalók kb. 6 személyre:
  • kevés olívaolaj,
  • 1  fej vöröshagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 50 dkg darált hús,
  • 1 kis pohár bulgur (kölessel, rizzsel lehet helyettesíteni) + víz,
  • fűszerezéshez: só, bors,majoránna,őrölt kömény,1 kis kanál mustár,
  • 1 közepes (vagy nagy) fej lilakáposzta + víz,
  • 3 ek. tárkonyos tokaji borecet,
  • 3 ek. barna cukor,
  • 1 nagy doboz (450 g) tejföl.
Az elkészítés lépésről-lépésre:
1. Az aprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, kb. 1 perccel később pedig a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, majd beleöntjük a vízzel átmosott bulgurt.
2. A húsos alapanyagot dupla annyi vízzel öntjük fel, mint amennyi bulgurt adunk hozzá. Fűszerezzük, majd fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Gyakran nézzünk rá, keverjük át és szükség szerint pótoljuk a bulgur által beszívott vizet. Az a jó, ha finom szaftosra fő a húsos ragu.
3. Mialatt fő a húsos bulgur, reszeljük le, vagy aprítógéppel aprítsuk össze a lilakáposztát. Kevés olajban dinszteljük, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majd öntsünk rá kb. egy pohár vizet. A víz mennyisége a káposzta mennyiségétől függ: a cél az, hogy ne legyen száraz a káposzta, ugyanakkor ne is ússzon a vízben. Ezt is fedő alatt pároljuk tovább. Amikor már szinte megfőtt, 1:1 arányban adjunk hozzá cukrot és ecetet. Nekem most elég nagy volt a káposztám, így kb. 3-4 evőkanálnyi tárkonyos tokaji borecetet és barna cukrot szórtam bele.
4. Egy tepsibe rétegezzük a két alapanyagot: alulra a káposzta felét tesszük, ráadagoljuk a husis bulgurt, majd a káposzta másik felét és a tetejét megkenjük tejföllel.
5. Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon kb. 30 percig és a tejfölös réteg kellő pirulásáig. Tálaláskor megszórhatjuk aprított petrezselyemmel.
Jó étvágyat kívánok!
Receptajánló:

2 megjegyzés:

Erika írta...

De szép, még sosem láttam lila káposztából rakottat!:)

Márti írta...

Köszi Erika, még én sem láttam ilyet eddig, de nem bántam meg, hogy kísérleteztem egy picit... :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció