Céklás rizottó

Olasz klasszikus lilába öltöztetve

Céklás rizottó recept

A céklás rizottó azon túl, hogy szerintem különlegesen szép színű és mutatós, a cékla által egészséges is. Persze a cékla nyersen az igazi, de talán sütőben, egészben sütve több vitamin marad meg benne, mint főzve. Önmagában is finom eledel, ugyanakkor valamilyen fűszeres, sült hús mellé is kiváló mint különleges, csinos kis köret.

Céklás rizottó recept

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • 1 fej lilahagyma,
  • 1 bögre rizottó rizs (pl. arborio),
  • kb. 1 dl fehérbor,
  • húsleves vagy zöldségleves alaplé (kb. 1-2 liternyi),
  • kb. 10 dkg vaj,
  • 2 közepes fej cékla,
  • só, bors, pici őrölt római kömény
  • kb. 5-10 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

  1. Első lépésként a céklákat alaposan megmossuk és hámozás nélkül alufóliába csomagoljuk őket, majd 170-80 fokon sütjük a sütőben kb. 30-40 percig. 
  2. A rizottóhoz 1-2 kanál vajon megpirítjuk az aprított lilahagymát, ráborítjuk az átmosott rizst és kb. egy perc után felöntjük a borral. Ezt követően merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet és folyamatosan kevergetjük. 
  3. Időnként egy-egy kanál vajat is adagoljunk a rizottóhoz. Fűszerezzük és folyamatosan ügyeljünk arra, hogy a rizs ne száradhasson ki, ne szívja fel teljesen a levet, így finom krémes lesz a rizottó. 
  4. Amikor már majdnem puha a rizs, adjuk a hozzá a megsült, megpucolt és felkockázott cékla darabokat és reszelünk rá parmezánt. 
  5. Alaposan dolgozzuk össze, szükség szerint még adjunk hozzá levet és készen is volnánk. Grillezett csirkemellel tálaltam, de igazából önmagában is megállná a helyét főételként egy kis reszelt parmezánnal a tetején.

Céklás rizottó képek

Ha tetszett a fenti Céklás rizottó recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rizottó recepteket is: Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept, Medvehagymás rizottó recept, Zellerkrémes rizottó recept.

További receptötletek a hozzávalókból: arborio rizs, cékla, fehér bor, parmezán sajt, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gluténmentes, olasz, rizottó, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Céklás rizottó recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató