Azért választottam mára a januári GoodFood magazin, angolszász fánkmuffin receptjét, mert még az utolsó pillanatban sincs késő Valentin nap alkalmából meglepni a szeretteinket vele, hiszen gyorsan elkészül. Remek alternatíva lehet az "utó-farsangi szezon" fánkja helyett, mellett, mivel nagyon egyszerű megsütni. Persze tökéletes az is, ha különlegesebb alkalom nélkül alkotjuk. Habkönnyű, omlós állagának köszönhetően valamifajta átmenetet képez egy könnyű fánk és a muffin között, a tölteléket pedig kedvünk szerint bátran variálhatjuk, határ a csillagos ég. Ha lenne speciális fánk sütőformám, abban is kipróbáltam volna, bár akkor töltelék nélkül.
Fánkmuffin recept
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 140 g porcukor,
- 2 nagy tojás,
- 14 dkg olvasztott vaj,
- 20 dkg liszt,
- 1 kk. szódabikarbóna,
- 1 dl natúr joghurt (1 kis pohár),
- 1 vaníliarúd kikapart magja vagy vanília aroma,
- porcukor a díszítéshez,
- csokipuding vagy lekvár töltelék gyanánt
Elkészítés:
- Keverjük habosra a turmixgép segítségével a porcukrot a tojással és az előzően megolvasztott vajjal (azért ne legyen teljesen folyós).
- Adjuk hozzá a lisztet, benne az elkevert szódabikarbónával, a joghurtot és a vaníliát, dolgozzuk jól össze.
- A muffinformát töltsük félig, a közepére tegyünk egy kis kanál lekvárt, pudingot, mogyorókrémet, ami tetszik és fedjük be további egy evőkanálnyi tésztával.
- Süssük kb. 150-160 fokon 20-25 percig, amíg a tűre nem ragad semmi. (Persze ne a töltelékbe dugjuk a tűt.:) Sokan fahéjas porcukorban hempergetik tálaláskor.