2013. március 14., csütörtök

Ruccola pestos kenyérlepény (focaccia)

Ismét olasz recept következik, ami egyrészt annak köszönhető, hogy nagy kedvencem az olasz konyha, másrészt elkezdtem olaszul tanulni, így még inkább motivált lettem az olasz nyelvű receptek fordításában. Bár az is igaz, hogy ez épp kivételt jelent, mivel az olaszok híres kenyérlepénye, a focaccia receptjéhez Vrábel Kriszta első szakácskönyvéhez nyúltam. Kriszta instrukciói, receptjei mindig beválnak, így az ő tészta receptjén szinte semmit sem változtatva vágtam bele a lepényke elkészítésébe. Számomra újdonság volt az instant élesztő használata, sokszor találkoztam már vele a receptekben és jó véleményeket hallottam róla, ugyanakkor mindig tartózkodtam a kipróbálásától. Most viszont szerettem volna letesztelni a focaccia sütést, mégpedig ruccola pestoval. Friss élesztőt nem találtam a hűtőben, csak egy "egyszer majd hasznos lehet" elven vásárolt zacskós porélesztő akadt a konyhaszekrényben, így szinte rá voltam utalva az instant élesztőre. Nem bántam meg, hiszen rájöttem, hogy nem is olyan szörnyű alapanyag ez, a kenyérlepény tészta habkönnyű lett. A végeredmény magáért beszélt, így a két receptet örömmel adom tovább.

Hozzávalók egy nagy tepsi kenyérlepényhez:
  • 50 dkg liszt (Kriszta 40 dkg BL80-as és 10 dkg durumliszt keverékét javasolja),
  • 7 g szárított élesztő,
  • 3 evőkanál olívaolaj,
  • 3-3,5 dl meleg (langyos) víz,
  • só,
  • 1 evőkanál méz.
A ruccola pesto hozzávalói:
  • 20 dkg friss ruccola,
  • 50 g fenyőmag,
  • néhány evőkanál olívaolaj,
  • reszelt parmezán sajt,
  • só, bors.
A ruccola pestot felváltó, klasszikus focaccia alternatíva a feltétnek:
  • 3-4 gerezd fokhagyma lereszelve és
  • elkeverve pár evőkanál olívaolajjal,
  • 2 ág friss rozmaringgal.
Elkészítés:
A ruccola pestot lusta módon egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük: az aprítógépbe beledobáljuk a felsorolt hozzávalókat, jó alaposan összeturmixoljuk és már készen is vagyunk. Aprítógép nélkül a mozsár a legjobb megoldás a pestó elkészítésére.
A kenyérlepényhez összekeverjük a száraz hozzávalókat, az olajat, majd apránként a langyos vizet. Csak annyi folyadékot adjunk hozzá, amennyit felvesz a tészta, a cél az, hogy jól összegyúrjuk és morzsamentesre álljon össze. Pihentetjük egy órát, kelesztjük lefedve, amíg kétszeresére nő a tészta. Kinyújtjuk, az ujjunkkal mélyedéseket nyomkodunk bele, megkenjük pestoval és rápakoljuk a paradicsomszeleteket vagy a fokhagymás olívaolajat használjuk feltétként (ahogy az igazi focaccianál). Előmelegített, forró sütőben sütjük 200-220 fokon 10-15 percig. Jó étvágyat kívánok!

 Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció