2013. március 28., csütörtök

Sós nassolnivaló: medvehagymás-zabpelyhes tallér

Nagyon megtetszettek az aktuális Nők Lapja Konyha receptötletei, miszerint ne csak édes kekszben gondolkodjunk, ha zabpehelyhez nyúlnánk, hanem remek sörkorcsolyákat, egészséges, sós nassolnivalókat is készíthetünk a segítségével. Kicsit megreformálva teszteltem az újságbeli receptet és az eredménnyel megelégedve álltam hozzá a fotózáshoz. Bátran lehet kísérletezni a hozzávalók variációival, sokfélét el tudnék még képzelni ebből: pl. aszalt paradicsomos-bazsalikomos tallért, diós-kéksajtos tallért stb.

Hozzávalók egy közepes adaghoz (kb. 20-25 darabhoz):
  • 14 dkg pirított zabpehely,
  • 10 dkg finomliszt,
  • ¾ pohár joghurt vagy kefir,
  • 2 tojás,
  • 12 dkg puha vaj,
  • egy kis csokor friss medvehagyma aprítva,
  • lenmag, szezámmag, tökmag,
    napraforgómag (ízlés szerint 1-1 kanálnyi),
  • só, bors,
  • 1 tk. oregánó,
  • fél tk. szódabikarbóna.
A tallér elkészítése, mint a legtöbb keksz, nagyon gyorsan és egyszerűen kivitelezhető:
A felsorolt hozzávalókat alaposan összekeverjük, meggyúrjuk, majd kb. fél óráig pihentetjük a hűtőben. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakunk diónyi darabokat, amelyeket gondosan ellapítunk, vízzel megkenjük a tetejüket, megszórjuk magokkal (pl. szezámmaggal, lenmaggal) és előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, amíg szépen megpirulnak. (Sütőtől függően kb. 10 perc)

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció