Nagyon megtetszettek az aktuális Nők Lapja Konyha receptötletei, miszerint ne csak édes kekszben gondolkodjunk, ha zabpehelyhez nyúlnánk, hanem remek sörkorcsolyákat, egészséges, sós nassolnivalókat is készíthetünk a segítségével. Kicsit megreformálva teszteltem az újságbeli receptet és az eredménnyel megelégedve álltam hozzá a fotózáshoz. Bátran lehet kísérletezni a hozzávalók variációival, sokfélét el tudnék még képzelni ebből: pl. aszalt paradicsomos-bazsalikomos tallért, diós-kéksajtos tallért stb. A tallér elkészítése, mint a legtöbb keksz, nagyon gyorsan és egyszerűen kivitelezhető.
Medvehagymás, zabpelyhes tallér recept
Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:
- 14 dkg pirított zabpehely,
- 10 dkg finomliszt,
- ¾ pohár joghurt vagy kefir,
- 2 tojás,
- 12 dkg puha vaj,
- egy kis csokor friss medvehagyma aprítva,
- lenmag, szezámmag, tökmag,
- napraforgómag (ízlés szerint 1-1 kanálnyi),
- só, bors,
- 1 tk. oregánó,
- fél tk. szódabikarbóna
Elkészítés:
- A felsorolt hozzávalókat alaposan összekeverjük, meggyúrjuk, majd kb. fél óráig pihentetjük a hűtőben.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakunk diónyi darabokat, amelyeket gondosan ellapítunk, vízzel megkenjük a tetejüket, megszórjuk magokkal (pl. szezámmaggal, lenmaggal).
- Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, amíg szépen megpirulnak. Sütőtől függően kb. 10 perc.