Büszke vagyok a legújabb rizottómra, mivel pont úgy sikerült az olasz receptet tesztelni, ahogy szerettem volna és maga az étel is egész hasonlóan nézett ki, mint az eredeti. Nem tagadom, különleges ízvilágot képvisel a gorgonzolás, körtés rizottó, ugyanakkor ez a két alapanyag remekül kiegészíti egymást, főleg a darabolt dióval és parmezán sajttal megkoronázva. Üde színfolt a megszokott hétköznapi ebédek között.
Gorgonzolás, körtés rizottó recept
Hozzávalók:
- kb. 30 dkg arborio rizs,
- 1 dl száraz fehérbor,
- alaplé (húslevesből vagy zöldséglevesből),
- 2 db körte,
- 10-15 dkg gorgonzola sajt feldarabolva,
- egy kis marék felaprított dió,
- kb. 5-10 dkg vaj,
- 10 dkg parmezán sajt,
- szükség esetén só, bors
Elkészítés:
- A rizottót a klasszikus, olasz receptúra mentén készítsük el:a rizst olvasztott vajon pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a borral és, amikor beszívta a rizs a bort (de még jó leves) kezdjük el merőkanalanként adagolni a meleg alaplevet.
- Mindig csak egy kanállal öntsük fel és folyamatosan kevergessük (lassú vagy max. közepes tűzön), amíg a rizs felszívja a folyadékot, így a végeredmény krémes, kicsit folyós állagú rizottó tud lenni.
- Amikor már nem sok kell a rizs majdnem puha állapotához, keverjük bele a gorgonzola sajt darabokat, majd pár perccel később a felkockázott körtét.
- Addigra a rizs is szépen megpuhul: nem kell, hogy szét legyen főzve, a legjobb, ha rugalmas egy kicsit.
- Reszelt parmezánnal és dióval megszórva tálaljuk.