Gorgonzolás, körtés rizottó

Autentikus olasz rizottó gyümölccsel és sajttal turbózva

Gorgonzolás, körtés rizottó recept

Büszke vagyok a legújabb rizottómra, mivel  pont úgy sikerült az olasz receptet tesztelni, ahogy szerettem volna és maga az étel is egész hasonlóan nézett ki, mint az eredeti. Nem tagadom, különleges ízvilágot képvisel a gorgonzolás, körtés rizottó, ugyanakkor ez a két alapanyag remekül kiegészíti egymást, főleg a darabolt dióval és parmezán sajttal megkoronázva. Üde színfolt a megszokott hétköznapi ebédek között.

Gorgonzolás, körtés rizottó recept

Hozzávalók:

  • kb. 30 dkg arborio rizs,
  • 1 dl száraz fehérbor,
  • alaplé (húslevesből vagy zöldséglevesből),
  • 2 db körte,
  • 10-15 dkg gorgonzola sajt feldarabolva,
  • egy kis marék felaprított dió,
  • kb. 5-10 dkg vaj,
  • 10 dkg parmezán sajt,
  • szükség esetén só, bors

Elkészítés:

  1. A rizottót a klasszikus, olasz receptúra mentén készítsük el:a rizst olvasztott vajon pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a borral és, amikor beszívta a rizs a bort (de még jó leves) kezdjük el merőkanalanként adagolni a meleg alaplevet.
  2. Mindig csak egy kanállal öntsük fel és folyamatosan kevergessük (lassú vagy max. közepes tűzön), amíg a rizs felszívja a folyadékot, így a végeredmény krémes, kicsit folyós állagú rizottó tud lenni.
  3. Amikor már nem sok kell a rizs majdnem puha állapotához, keverjük bele a gorgonzola sajt darabokat, majd pár perccel később a felkockázott körtét.
  4. Addigra a rizs is szépen megpuhul: nem kell, hogy szét legyen főzve, a legjobb, ha rugalmas egy kicsit.
  5. Reszelt parmezánnal és dióval megszórva tálaljuk.

Gorgonzolás, körtés rizottó képek

Ha tetszett a fenti Gorgonzolás, körtés rizottó recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rizottó recepteket is: Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept, Medvehagymás rizottó recept, Zellerkrémes rizottó recept.

További receptötletek a hozzávalókból: arborio rizs, dió, fehér bor, gorgonzola sajt, körte, parmezán sajt, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gluténmentes, gyümölcsös, körte szezon, olasz, rizottó.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Gorgonzolás, körtés rizottó recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató