2013. május 9., csütörtök

Gorgonzolás, körtés rizottó

Büszke vagyok a legújabb rizottómra, mivel  pont úgy sikerült az olasz receptet tesztelni, ahogy szerettem volna és maga az étel is egész hasonlóan nézett ki, mint az eredeti. Nem tagadom, különleges ízvilágot képvisel a gorgonzolás, körtés rizottó, ugyanakkor ez a két alapanyag remekül kiegészíti egymást, főleg a darabolt dióval és parmezán sajttal megkoronázva. Üde színfolt a megszokott hétköznapi ebédek között.

Hozzávalók:
  • kb. 30 dkg arborio rizs,
  • 1 dl száraz fehérbor,
  • alaplé (húslevesből vagy zöldséglevesből),
  • 2 db körte,
  • 10-15 dkg gorgonzola sajt feldarabolva,
  • egy kis marék felaprított dió,
  • kb. 5-10 dkg vaj,
  • 10 dkg parmezán sajt,
  • szükség esetén só, bors. (ezt elhagytam, mivel maga az alaplé ízletessé tette a rizottót)
A rizottót a klasszikus, olasz receptúra mentén készítsük el:a rizst olvasztott vajon pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a borral és, amikor beszívta a rizs a bort (de még jó leves) kezdjük el merőkanalanként adagolni a meleg alaplevet. Mindig csak egy kanállal öntsük fel és folyamatosan kevergessük (lassú vagy max. közepes tűzön), amíg a rizs felszívja a folyadékot, így a végeredmény krémes, kicsit folyós állagú rizottó tud lenni. Amikor már nem sok kell a rizs majdnem puha állapotához, keverjük bele a gorgonzola sajt darabokat, majd pár perccel később a felkockázott körtét. Addigra a rizs is szépen megpuhul: nem kell, hogy szét legyen főzve, a legjobb, ha rugalmas egy kicsit. Reszelt parmezánnal és dióval megszórva tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Buon appetito! :)
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció