2013. május 2., csütörtök

Grillszezon köszöntő házi hamburgerezés

Egy hónappal ezelőtt, a nagy hóhelyzet után csak reménykedtem benne, hogy lassan beköszönt a tavasz, most pedig már a kedvenc évszakomnak, a nyárnak örülhetek. Többek között azért is imádom a nyarat, mert ilyenkor nagyon jóízűeket lehet falatozni a szabad ég alatt, ráadásul a roston sült finomságok illata hihetetlen étvágyat tud gerjeszteni. Sikerült beszereznem egy jópofa grillkelléket a Tchibótól, mégpedig hamburgeres húspogácsa formázót és hozzá speciális grill sütőt/fogót, így nem volt kérdés, hogy hétvégén mi lesz a menü. Hamburgerzsemlét sütöttünk a legprofibb hazai péksüteményes gasztroblogger receptjének köszönhetően, házi csalamádét használtunk és friss lilahagymát, paradicsomot, salátát pakoltunk a hús és sajt mellé a buciba.

A húspogácsa hozzávalói kb. 12 darabhoz:
  • 1 kg darált hús (lehetőleg marhahús vesefaggyúval),
  • 1 fej aprított vöröshagyma megdinsztelve,
  • 3-4 gerezd fokhagyma aprítva,
  • 1 kis csokor friss petrezselyem,
  • só, bors,
  • őrölt koriander, őrölt kömény,
  • kevés chili és majoranna,
  • 1 tojás,
  • opcionális: apróra kockázott kenyérszalonna, ha túl száraz lenne a darált hús.
Limara hamburgerzsemle receptjén csak annyit variáltam, hogy joghurt helyett tejfölt használtam, a receptet itt megtaláljátok.

Egyéb töltelék:
  • ízlés szerint, ki mit szeret, opció:
  • házi csalamádé,
  • salátalevél (fejes saláta, jégsaláta),
  • paradicsom és lilahagyma karikák,
  • trappista sajt (akár füstölt),
  • ketchup, mustár, majonéz.
A húspogácsa elkészítése nagyon egyszerű: minden hozzávalót jó alaposan összegyúrunk (a tojást felverve adjuk a végén a masszához) és néhány órát, vagy akár egész éjszaka állni hagyjuk. A zsemle elkészítését Limara jól leírja, ez alapján haladtam én is és tényleg csodálatos, tökéletesen puha és guszta zsemlék születtek.
Kb. fél órával, egy órával sütés előtt izzítsuk be a kerti grillsütőt egy jó adag faszénnel és amikor már erős hőt ad a parázs, helyezzük rá a húspogácsákat: mindkét oldalukat kb. 5-5 perc alatt süssük szép pirosra. A félbevágott zsemlékre bekészítjük a zöldségféléket és arra tesszük a forró, meggrillezett húspogácsákat, ráhelyezzük a sajtszeletet és gyorsan lecsukjuk, így jól átjárja a meleg a zsemlét és a sajt is megolvad egy picit. Jó kis hideg sörrel, vagy mondjuk egy  rozéfröccsel kiváló szombat esti vacsora. Jó étvágyat kívánok!
Receptajánló:

2 megjegyzés:

tücsi írta...

Hamburgerezés.... unokáim kedvence, én nem vagyok oda érte, de nekik megéri elkészíteni!:-))Persze csak kerti sütögetésnél.:-)

Márti írta...

Bizony a családnak mindig nagy öröm főzni. :) Az unokáid biztosan nagyon fognak örülni, ha házi hamburgerrel kényezted őket. A húspogácsát éppen grill vagy sima serpenyőben is meg lehet sütni a tűzhelyen, csak akkor a füst nem csap úgy bele az ízébe, mint a kerti sütögetésnél, de attól még sokkal finomabb lesz az a hamburger is, mint a gyorséttermi, hamburgernek nevezett műanyag valamik. :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció