2013. június 13., csütörtök

Fokhagymával tűzdelt, sült pulykacomb, ahogy én szeretem

Sok, sőt még annál is több fokhagymával, mustárral, finom illatú fűszerekkel és legalább egy napig érlelve, a bőrét jó ropogósra sütve. Egy finom omlós pulykacomb nemcsak a karácsonyi ünnepi asztalon mutat jól, igazán megérdemeljük a dolgos hétköznapokban is, hiszen ünneplésre mindig találhatunk okot, jó örülni az apróságoknak is... Ez a mostani egy egészen egyszerű ötlet, valószínűleg sokan sütik hasonlóan a pulykacombot, mégis fontosnak tartottam itt megosztani, hiszen minden nagy kedvencem receptje fellelhető itt, szóval ez sem hiányozhat az online receptgyűjteményemből.

Hozzávalók:
  • 2 közepes, vagy kisebb darab csontos pulykacomb,
  • 1-2 evőkanál mustár,
  • legalább 10-12 gerezd fokhagyma,
  • olívaolaj,
  • fűszerek: só, bors, oregánó, kakukkfű, pirospaprika, cayenne bors,
  • őrölt római kömény, őrölt mustármag,
  • 1-2 dl víz.
Sem az előkészítése, sem az elkészítése nem igényel sok időt: alapos mosás után jól besózzuk és megfűszerezzük a húst mindenhol, érdemes jól bedörzsölni, majd nagyon sok helyen éles késsel beleszúrunk lukakat, ahova a fokhagyma darabkákat rejtjük el. Tényleg nem szabad fukarkodni a fokhagymával, hiszen annyira finom a sült hús, amikor itt-ott előbukkan a benne sült hagyma. Ezután jól megkenjük mustárral, nyakon öntjük olívaolajjal és fedett edényben legalább egy napig érleljük. A sütéshez a tepsibe vagy kerámiatálba a hús alá öntünk 1-2 dl vizet, majd tetővel vagy alufóliával lefedve sütjük kb. másfél órán keresztül hőlégkeveréssel, 170-180 fokon. Ekkor ellenőrizzük a puhaságát, majd, ha könnyen átszalad a kés a húson, levesszük a fóliát és megpirítjuk a hús tetejét. Köretnek pirított, paprikás burgonyát és vörösboros, párolt lilakáposztát ajánlanék. 
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció