2013. augusztus 8., csütörtök

Hűsítő tejszínes citromtorta sütés nélkül

Nagy hőségben kifejezetten jól tud esni egy hűs, citromosan, savanykásan habkönnyű édesség. A nyári születésnaposok számára kiváló lehet egy ilyen sütés nélküli, frissítő torta. Az elkészítése még a kezdő kiskukták részére sem okozhat problémát.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:

A tésztához:
  • 25 dkg keksz ledarálva,
  • 10 dkg puha vaj,
  • kevés (max. 1 dl) tejszín,
  • fél citrom facsart leve.
A krémhez:
  • 25-35 dkg mascarpone krémsajt,
  • 4 dl habtejszín,
  • 1,5 (max. 2) citrom frissen facsart leve és lereszelt héja,
  • kb. 10-12 dkg porcukor,
  • pár cs. vaníliacukor vagy igazi vanília rúd magjai,
  • 2 cs. habfixáló,
  • 1 cs. expressz zselatin fix (dr. Oetker)
A díszítéshez:
  • citromkarikák,
  • mentalevelek,
  • szeletelt manduladarabok.
A kekszet (zabfalatok vagy akár háztartási keksz) aprítógépben ledaráljuk és a puha vajjal, citromlével összedolgozzuk, ha szükséges némi folyadék még, akkor tejszínt vagy plusz citromlevet használjunk. (A lényeg az, hogy a formába igazgatva összeálljon masszává az egész.) Az így kapott masszát a tortaforma aljába döngöljük, jól kitapétázzuk vele a forma alját és picit az oldalát (amennyire tudjuk), majd tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet. A krémhez a szoba-hőmérsékletű mascarponét jól összekeverjük a cukorral, citromlével és héjjal, vaníliával. A tejszínt kicsit felverjük, hozzáadjuk a fixálókat, majd jó keményre felverjük, összedolgozzuk a krémsajtos résszel, majd a kekszes tésztára simítjuk. A tetejét citromszeletekkel, menta levelekkel, mandula darabokkal díszíthetjük. Hűtőben érdemes 1-2 órát pihentetni tálalás előtt.

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció