Nagy hőségben kifejezetten jól tud esni egy hűs, citromosan, savanykásan habkönnyű édesség. A nyári születésnaposok számára kiváló lehet egy ilyen sütés nélküli, frissítő torta. Az elkészítése még a kezdő kiskukták részére sem okozhat problémát.
Tejszínes citromtorta recept
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához:
- 25 dkg zabkeksz ledarálva,
- 10 dkg puha vaj,
- kevés (max. 1 dl) tejszín,
- fél citrom facsart leve.
A krémhez:
- 25-35 dkg mascarpone krémsajt,
- 4 dl habtejszín,
- 1,5 (max. 2) citrom frissen facsart leve és lereszelt héja,
- kb. 10-12 dkg porcukor,
- pár cs. vaníliacukor vagy igazi vanília rúd magjai,
- 2 cs. habfixáló,
- 1 cs. expressz zselatin fix (dr. Oetker)
A díszítéshez:
- citromkarikák,
- mentalevelek,
- szeletelt manduladarabok.
Elkészítés:
- A kekszet (zabfalatok vagy akár háztartási keksz) aprítógépben ledaráljuk és a puha vajjal, citromlével összedolgozzuk, ha szükséges némi folyadék még, akkor tejszínt vagy plusz citromlevet használjunk. (A lényeg az, hogy a formába igazgatva összeálljon masszává az egész.)
- Az így kapott masszát a tortaforma aljába döngöljük, jól kitapétázzuk vele a forma alját és picit az oldalát (amennyire tudjuk), majd tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.
- A krémhez a szoba-hőmérsékletű mascarponét jól összekeverjük a cukorral, citromlével és héjjal, vaníliával.
- A tejszínt kicsit felverjük, hozzáadjuk a fixálókat, majd jó keményre felverjük, összedolgozzuk a krémsajtos résszel, majd a kekszes tésztára simítjuk.
- A tetejét citromszeletekkel, menta levelekkel, mandula darabokkal díszíthetjük. Hűtőben érdemes 1-2 órát pihentetni tálalás előtt.