Bébispenótos, ricottás tekercs

Jóbarátunk a leveles tészta

Bébispenótos, ricottás tekercs recept

Bébispenótot egészen az első komolyabb fagyokig árulnak a piacon, így érdemes friss spenótot beszerezni ehhez a recepthez. A tekercset házi leveles tésztából készítettem, ami a szilveszteri rétes alapját is képezheti, így már most trenírozhatjuk magunkat az ünnepekre. Ezzel az alaprecepttel viszonylag olcsóbban előállíthatjuk a leveles tésztát, ráadásul ugyanúgy fagyaszthatjuk vagy napokkal előre begyúrhatjuk, hiszen a hűtőben is remekül eláll.

Bébispenótos, ricottás tekercs recept

Hozzávalók a házi leveles tésztához ( 50 dkg tészta keletkezik):

  • 30 dkg liszt,
  • 25 dkg vaj,
  • 2 ek. ecet,
  • pici só,
  • 2 dl tejföl (1 kis pohár)

A töltelékhez:

  • 25 dkg friss bébispenót,
  • 10 dkg ricotta (vagy túró),
  • só,
  • 2 kis gerezd fokhagyma,
  • kevés reszelt trappista sajt,
  • szezámmag a tetejére

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a sóval, tejföllel, ecettel együtt jól átgyúrjuk és a hűtőben pihentetjük legalább egy éjszakán át. (A tészta a hűtőben napokig eláll és fagyasztható is, így könnyen előre dolgozhatunk.)
  2. Tésztagyúrási kedv hiányában természetesen használhatunk mirelit leveles tésztát is, kb. 50 dkg-ra van szükség.
  3. A spenót leveleket megmossuk, majd aprítógéppel a ricottával, fokhagymával együtt leturmixoljuk, pürésítjük és megsózzuk.
  4. A vékonyra, téglalap alakúra nyújtott tésztát (a tésztagombócot kétfelé veszem) nem túl vastagon megkenjük a spenótos krémmel, megszórjuk reszelt sajttal, szorosan (hosszában) feltekerjük és csigákra vágjuk a tekercset, szezámmaggal megszórjuk.
  5. 180 fokra bemelegített sütőben sütjük kb. 10 percig, amíg elkezd pirulni.

Bébispenótos, ricottás tekercs képek

Ha tetszett a fenti Bébispenótos, ricottás tekercs recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sós nasi recepteket is: Sonkakrémes kifli recept, Medvehagymás, túrós pogácsa recept, Sütőtökös, sajtos pogácsa recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bébispenót, fokhagyma, leveles tészta, ricotta, szezámmag. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, előétel, péksütemény, töltött, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Bébispenótos, ricottás tekercs recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató