2013. szeptember 26., csütörtök

Bébispenótos-ricottás tekercs házi leveles tésztából

Bébispenótot egészen az első komolyabb fagyokig árulnak a piacon, így érdemes friss spenótot beszerezni ehhez a recepthez. A tekercset házi leveles tésztából készítettem, ami a szilveszteri rétes alapját is képezheti, így már most trenírozhatjuk magunkat az ünnepekre. Ezzel az alaprecepttel viszonylag olcsóbban előállíthatjuk a leveles tésztát, ráadásul ugyanúgy fagyaszthatjuk vagy napokkal előre begyúrhatjuk, hiszen a hűtőben is remekül eláll.

Hozzávalók a házi leveles tésztához (rétes tésztához, ebből 50 dkg tészta keletkezik):
  • 30 dkg liszt,
  • 25 dkg vaj,
  • 2 ek. ecet,
  • pici só,
  • 2 dl tejföl (1 kis pohár).
A töltelékhez:
  • 25 dkg friss bébispenót,
  • 10 dkg ricotta (vagy túró),
  • só,
  • 2 kis gerezd fokhagyma,
  • kevés reszelt trappista sajt,
  • szezámmag a tetejére.
A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a sóval, tejföllel, ecettel együtt jól átgyúrjuk és a hűtőben pihentetjük legalább egy éjszakán át. (A tészta a hűtőben napokig eláll és fagyasztható is, így könnyen előre dolgozhatunk.) Tésztagyúrási kedv hiányában természetesen használhatunk mirelit leveles tésztát is, kb. 50 dkg-ra van szükség. A spenót leveleket megmossuk, forró vízzel leöntjük, kinyomkodjuk, majd aprítógéppel a ricottával, fokhagymával együtt leturmixoljuk, pürésítjük és megsózzuk. A vékonyra, téglalap alakúra nyújtott tésztát (a tésztagombócot kétfelé veszem) nem túl vastagon megkenjük a spenótos krémmel, megszórjuk reszelt sajttal, szorosan (hosszában) feltekerjük és csigákra vágjuk a tekercset, szezámmaggal megszórjuk és 180 fokra bemelegített sütőben sütjük kb. 10 percig, amíg elkezd pirulni.
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció