2013. október 24., csütörtök

Banános-karamellás pite, avagy az angolok egyik süti kedvence, a banoffee pie

Ezelőtt még sosem hallottam az angolok méltán híres kedvencéről, a karamellás-banános pitéről, a legmókásabb pedig az, hogy ez a recept egy olasz nyelvű receptújságban tetszett meg, amit még a nyáron vásároltam. Azóta jobban utánajártam a süti történetének és szembesültem vele, hogy micsoda népszerűségnek örvend Angliában ez a kalóriabomba, számos variációban továbbfejlesztették már az eredeti receptet. Ha egy édes szájú barátunkat, családtagunkat le szeretnénk venni a lábáról, akkor tökéletes választás lehet  a Banoffee pie, mert egyszerűen fantasztikus kombinációt alkot a süteményben a karamell, a banán és a tejszín. Az eredeti verzióban vajas omlós tésztát kell sütni, a gyorsított és talán legelterjedtebb receptvariációkban viszont darált kekszes-vajas alap szerepel, mindkettőt leírom, így időtök és kedvetek szerint választhattok süti alapot. Fontos fortély az elkészítésnél, hogy a tejszínt kizárólag tálalás előtt szabad a banános karamellás rétegre simítani, különben a tejszín kölcsönhatásba lép a többi alkotóelemmel és olvadni kezd. Épp ezért érdemes nagyobb létszámú (6-8 fős) társaságot meghívni egy-egy szelet angol csodára.

Hozzávalók egy tortaformához:

A tészta hozzávalói:

1. omlós vajas tésztához:
  • 25 dkg liszt,
  • 25 g cukor,
  • 125 g vaj,
  • 1 csipet só,
  • 1 tojás és 1 tojássárgája.
2. gyors darált kekszes verziójú tésztához:
  • 25 dkg darált keksz (pl. Győri Édes zabfalatok),
  • 10 dkg lágy vaj.
A töltelék hozzávalói:
  • 3 tubus sűrített tej,
  • 5 dkg barna cukor + 5 dkg vaj,
  • 2-3 db banán,
  • 3 dl tejszín.
A tészta elkészítése két variációban:
Az omlós vajas tésztát így készítsük el: a cukros, "sós" liszttel jól morzsoljuk el a hideg vaj darabokat, adjuk hozzá a tojásokat és gyúrjuk alaposan össze, majd hűtőben pihentessük néhány órát, vagy akár egy éjszakát is. A sütéshez a hűtőből kivett tésztát (pár percet várhatunk vele, hogy csöppet lágyuljon, de többet nem, mert akkor könnyen szétmegy) lisztezett deszkán nyújtsuk vékony, kör alakra (ami pár centivel nagyobb a formánál), majd helyezzük vajazott-lisztezett gyümölcstorta formába, nyomkodjuk bele alul és a széleit is húzzuk fel, a felesleges darabokat pedig egy késsel a forma felső széle mentén le tudjuk vágni. A sütéshez vágjunk egy kisebb sütőpapírt és tegyük a tésztára, majd szórjunk rá babot vagy lencsét és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg arany színűre, tűpróbáig (kb. 10 perc).

A gyors verziójú tészta alap pedig így készül: az aprítógéppel összedarált kekszet lágy vajjal alaposan összedolgozzuk, majd a masszát egy tortaforma aljába jól belenyomkodjuk úgy, hogy a széleit is felhúzzuk.

A karamellhez alacsony hőfokon összeolvasztjuk a vajat a barna cukorral, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és addig várunk, amíg szép aranyló, ragadós karamell keletkezik, mindezeket persze folyamatos keverés mellett. Hagyjuk kihűlni a karamellt. Ha csokis verziót szeretnénk készíteni, akkor kb. 2/3 tábla étcsokoládét külön felolvasztunk néhány evőkanál tejszínnel és ezt keverjük hozzá a karamellhez.

Összeállítás: a tésztára halmozzuk a banánkarikákat, majd közvetlenül tálalás előtt a keményre felvert tejszínnel borítjuk be és díszítésképpen étcsokoládét reszelünk a tetejére. Próbáltam úgy is, hogy habfixálóval vertem fel a tejszín és tálalás előtt egy órával készítettem el, de már akkor is meglazult a karamell a banános tejszíntől, így azt javaslom, hogy tényleg közvetlenül a fogyasztást megelőzően díszítsük a tetejét a tejszínnel. (A banános részig viszont egészen nyugodtan elő lehet készíteni.)

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció