2013. október 10., csütörtök

Fügés mandulapite

Ahogy az történni szokott egy-egy sütés-főzési szeánszom előtt, valahonnan bevillant egy "alapanyag", egy receptötlet kezdemény, most jelesül a "füge sütiben", amit a fejembe vettem és addig nem nyugodtam, amíg meg nem találtam a képzeletemhez leginkább passzoló desszert leírást. Így vezettek el a gondolataim a The New York Times weboldalán közölt fügés mandulapite recepthez. Telitalálat volt, mert egyrészt imádom a bögrés, mérést nem igénylő öntött tésztákat, másrészt egy nagyon könnyű, ínycsiklandóan mandulás sütemény kerekedett belőle, aminek az aromáját a friss füge tette még izgalmasabbá.

Hozzávalók egy gyümölcstorta formához (7-8 szelet):
  • 1/4 bögre cukor,
  • 4 ek. puha vaj,
  • 3 tojás,
  • 1 bögre szinte liszt állagúra darált (aprított) mandula,
  • 1/4 bögre liszt,
  • 1 kk. sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 1 kk. őrölt fahéj,
  • 2 ek. méz,
  • 1 tk. mandula aroma,
  • 8-10 darab friss füge,
  • mini fehér- és tejcsoki pasztillák díszítésnek.
Az elkészítése roppant egyszerűen és gyorsan megy: a cukrot a puha vajjal és tojásokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a mandulát, lisztet a sütőporral, sóval és egyéb ízesítőkkel. Kivajazott piteformába öntjük a tésztát, majd a megmosott és félbevágott fügeszeletekkel (a szárait vágjuk le), apró fehér- és tejcsoki darabokkal kidíszítjük a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 20-25 percig sikeres tűpróba tesztig. Akár langyosan, akár hidegen tálaljuk, biztosan élvezni fogjuk a mandula és füge aromáit egy süteményben összekapcsolva.

Receptajánló:

1 megjegyzés:

vaesz írta...

Köszönöm szépen, szuper a recept! :) Én xilittel és grahamliszttel csináltam, isteni finom lett!

Megjegyzés küldése

Szponzoráció