Pad thai, ahogy Phuketen tanultam

Eredeti thai tészta recept következik

Pad thai recept Phuketről

Egy új ország felfedezése számomra egyet jelent a kulináris kalandozással is. Szeretem mindenhol megkóstolni a helyi jellegzetességeket: azokat, amikről olvastam és először jutnak eszembe a kultúra részeként, és azokat, amiket a helyiek ajánlanak. A tavaszi thaiföldi utunk egyik csúcsélményét a félnapos, helyi piaclátogatással egybekötött főzőiskola adta. Önmagában a piac is hatalmas kaland volt: a turisták által szinte eldugott zugban csak a helyiek vásároltak és sosem látott gyümölcsöket kóstoltunk, mennyei kókuszpudingot ettünk és istenien illatos fűszernövényeket szagoltunk, tapogattunk. A piactúra után főztünk kókusztejes csirke levest (tom kha gai), pad thait és zöld curryt. Elsőként a pad thai receptjét osztom meg veletek.

Pad thai recept Phuketről

Hozzávalók kb. 2-3 főre:

  • 200 g rizstészta (metélt)
  • 1-2 db lilahagyma
  • kb. 100 g tofu
  • 25 dkg csirkemell (vagy más húsfajta, rák)
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 2 ek. tamarindpaszta
  • 6 ek. pálmacukor
  • 6 ek. halszósz
  • 2 tojás
  • 1 nagy marék mungóbabcsíra
  • 1 tk. őrölt édes piros paprika
  • kevés olaj, pl. mogyoróolaj
  • víz
  • + ízfokozó: fokhagyma és chili ízlés szerint
  • a tálaláshoz: lime/citrom gerezd, aprított földimogyoró

Pad thai tészta elkészítése:

  1. A főzés előtt egy órával áztassuk be a rizstésztát annyi vízbe, amennyi ellepi.
  2. Pár csepp olajon megdinszteljük az aprított hagymát és a kockára vágott tofut. (Tofut most a Lidl-ben vettem, mégpedig szójaszószos verzióban, szuper volt.)
  3. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet és megsütjük.
  4. A tojást egy-két mozdulattal felverjük és úgy öntjük a megsült húshoz, hogy a wok egyik részét felszabadítjuk és úgy kavargatjuk a tojást, mint az omlettet (képezünk egy kis helyet/lukat a tojás alatt és oda visszaömlik a még nyers tojás). A cél az, hogy előbb önmagában megsüssük a tojást és utána keverjük össze a többi alkotóelemmel.
  5. Hozzáöntjük a leszűrt tésztát pici víz társaságában (2-3 evőkanálnyi) és megszórjuk a színe miatt őrölt paprikával (bizony, ezt nem én találtam ki, így tanította a thai séf).
  6. Feltuningoljuk a szósszal: ehhez a tamarindpasztát, cukrot és halszószt keverjük össze. (Az eredeti receptben nem szerepelt, de én szeretem ezt kibővíteni egy kis fokhagymával és chilivel.) Ne ijedjetek meg, ez bizony nem túl kellemes illatú sem a keverésnél, sem a főzésnél, de a végeredmény mindenért kárpótol minket. Óvatosan dolgozzuk össze a tésztával és a többi finomsággal: érdemes egy spatulaszerű fakanállal dolgozni és mindig alulra nyúlva, átforgatni a tésztát, hogy ne törjük össze a tésztát.
  7. Végezetül a felkarikázott zöldhagymával és a friss babcsírával, kicsi sóval szórjuk meg, és kész is. Tálalásnál adjunk hozzá egy gerezd lime-ot vagy citromot, és szórjuk meg aprított földimogyoróval.

Pad thai, ahogy Phuketen tanultam képek

Ha tetszett a fenti Pad thai recept Phuketről, akkor nézd meg ezeket a hasonló tészta recepteket is: Sült paradicsomos, krémsajtos spagetti recept, Tojásos nokedli fejes salátával recept, Medvehagyma pesztós, házi fettuccine recept.

További receptötletek a hozzávalókból: csirkemell, lime, mogyoró, rizstészta, tamarind, tofu, zöldhagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: ázsiai, főétel, húsétel, tészta, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Pad thai recept Phuketről

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató