2013. október 17., csütörtök

Milánói sáfrányos rizottó

Sokszor főztem már sáfrányos milánói rizottót, de valamiért mindig elfelejtettem lefotózni és megosztani veletek a receptet, pedig ez egy olyan csodás külsővel és belsővel rendelkező rizottó, ami önmagában és köretként is fantasztikus. Mondhatnám azt is, hogy az egyik legegyszerűbb rizottó, így az autentikus olasz rizottó kipróbálásához is kiválóan alkalmas. Vrábel Kriszta Dolce Vita Magyarországon című könyvének egyik remek receptje.

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • kb. 5-7 dkg vaj,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 30 dkg arborio rizs,
  • 1 dl fehér bor,
  • zöldség vagy húsleves alaplé (kb. 1-1,5 l),
  • 1 tasak valódi sáfrány (nem szeklice!),
  • só, frissen őrölt bors,
  • reszelt parmezán sajt.
A vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a rizst, majd felöntjük a borral és megvárjuk, amíg azt magába szívja a rizs (pár perc). Ezt követően apránként, merőkanalanként adagoljuk az alaplevet és közben folyamatosan kevergetjük a rizottót. Fontos, hogy megvárjuk, amíg a rizs felszívja a levest és szinte „kiált” a következő kanálért, így szép krémes lesz a rizottó. Nagyjából 20 percre van szükség ahhoz, hogy megpuhuljon és krémessé váljon a rizottó, ekkor fűszerezzük és beleöntjük a kis pohár alaplében feláztatott sáfrányt, átkeverjük és forrón, reszelt parmezánnal a tetején tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!

További rizottó receptjeimet itt találjátok:

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció