2013. december 19., csütörtök

Karácsonyra hangolva: mascarponés gesztenyepüré torta

Aki kedveli a gesztenyepürét, az imádni fogja ezt a tortát, mondhatnám azt is, hogy a klasszikus gesztenyepürés pohárdesszert egy "nemesített", ünnepi variációja ez. Nagyon egyszerű elkészíteni ezt a krémet, a konyhatündérkedéssel még csak ismerkedők is bátran belevághatnak, mindenkit el fognak kápráztatni evvel a finomsággal.

Hozzávalók:
  • 25 dkg szoba-hőmérsékletű mascarpone,
  • néhány ek. tej a püré lazításához,
  • 1 kocka (25 dkg) gesztenyepüré,
  • pár ek. rum vagy rumaroma,
  • 5 dl habtejszín,
  • 2-3 cs. habfixáló,
  • néhány szem jól lecsepegtetett meggy (pl. befőttből).
A kakaós piskótához 28 cm átmérőjű tortaforma esetében:
  • 10 tojás,
  • 10 csapott ek. cukor,
  • 8 ek. púpos rétesliszt,
  • 2 ek. kakaópor,
  • 2 ek. víz,
  • fél cs. sütőpor.
A piskótát a szokásos módon elkészítjük, útmutatót itt találhattok, ha szükséges.
A krémhez elsőként pár csepp tejjel lazítva átdolgozzuk a gesztenyepürét, majd a mascarponéval és rummal jól összedolgozzuk. A tejszínt a habfixálóval együtt kemény habnak felverjük és kb. az 1/3-át hozzáadjuk a krémhez, összekeverjük és evvel a krémmel kenjük meg a kettévágott piskótát. Itt-ott meggyszemekkel dekoráljuk a krémet, majd ráhelyezzük a tészta másik felét és kívülről körbekenjük a megmaradt tejszínhabbal.
Dekorációhoz használhatunk olvasztott étcsokoládét, pl. ahogy itt látható: ehhez pici zacskóba öntjük a csokit, apró vágást ejtünk a zacskó sarkán és spirál alakban, belülről kifelé haladva köröket rajzolunk a tortára, egy fogpiszkáló segítségével középről kifelé húzunk csíkokat és így érhetjük el ezt a pókháló hatást. Díszíthetünk meggyszemekkel, reszelt gesztenyepürével és durvára reszelt étcsokoládéval is, ill. még azt is el tudom képzelni, hogy egy kis maradék tejszínhez kakaót adva habrózsákat rajzolunk körbe a torta szélére, vagy fenyőfa alakot rajzolunk egy lapra, kivágjuk és a sablon mentén szórunk csokoládét vagy kakaót a tejszínre. Persze bármilyen más ötlet is szuper lehet.
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció