2014. január 9., csütörtök

Chicagoi fordított pizza (Chicago style deep dish pizza)

Már az első mondatban le kell szögeznem, hogy eszem ágában sincs az olaszok pizzakészítési művészetét vitatni, hiszen rajongok az olasz gasztronómiáért. Ez azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a világ másik felén élő földlakóknak létezhet az olasz értelemben vett pizzától csöppet elrugaszkodott, sajátos "deep dish" pizza verziója, amit nem is szabad a klasszikus gasztrocsodához hasonlítani, hiszen egészen más műfaj. Talán sosem tudtam volna meg, hogy a chicagoiak milyen egyedi, tartalmas tésztás ételt álmodtak meg és árulják különböző étteremláncok sorozatán keresztül, ha Zoli barátunk nem tart fényképes beszámolót amerikai élményeiről. Az egyik fotón akadt meg a szemem ezen a chicagoi gasztrokuriózumon és persze addig nem nyugodtam, amíg nem bukkantam rá egy ígéretes receptre.

Hozzávalók két tortaformányi deep dish pizzához (kb. 4 személyhez):

A tésztához:
  • 3 bögre liszt,
  • 1 bögre kukoricaliszt,
  • 1 csapott ek. só,
  • 2 tk. cukor,
  • 1 zacskó instant élesztő,
  • 1 bögre langyos víz,
  • 3 ek. puha vaj, plusz 4 ek. a tészta átkenéséhez,
  • 5 ek. olívaolaj (4 ek. a tésztába és 1 ek. az edényhez, amiben kelesztjük),
A töltelékhez:
  • 4 ek. vaj,
  • 2 fej közepes vöröshagyma,
  • oregánó,
  • só, őrölt bors,
  • 6 gerezd reszelt fokhagyma,
  • 2 doboz hámozott paradicsom konzerv,
  • 2 tk. cukor,
  • friss bazsalikom, petrezselyem,
  • 4 ek. olívaolaj
Feltéthez:
  • Kb. 4 nagy bögre reszelt mozzarella sajt (35-40 dkg),
  • kevés reszelt parmezán sajt,
  • főtt sonka szeletek.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk és egy olyan edényben kelesztjük, amelyet 1 evőkanálnyi olívaolajjal kikentünk és körbesimogattuk vele a tésztát, ami azért hasznos, mert a tésztával szépen lehet majd dolgozni, nem fog ragadni. Kb. másfél óráig lefedve pihentetjük, kelesztjük. Közben elkészítjük a tésztaszószt: egészen apróra reszelt vöröshagymát dinsztelünk kevés vaj és
olívaolaj keverékén, pár másodpercig megillatosítjuk a hozzáadott aprított fokhagymát is, beleöntjük a paradicsomot, lassú tűzön finom krémesre főzzük, majd fűszerezzük, ha van rá módunk, akkor friss bazsalikom és petrezselyem levelekkel is. A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindkét gombócot téglalap alakúra nyújtjuk és 2-2 evőkanál vajjal kenjük át, felcsavarjuk, mint egy tekercset, óvatosan végighúzzuk rajta a sodrófát és a jobb oldali harmadát balra hajtjuk, a maradék bal oldalit pedig jobbra a tésztakupacra és így pihentetjük a hűtőben további 1-2 órán át. A hidegből kivéve, a nyújtás előtt 10 percet várunk, majd kerek alakúra nyújtjuk úgy, hogy a tortaformába passzintva jusson tészta a "pizza" oldalfalához is. A feltéteket pedig nagyjából pont fordítva helyezzük rá a tésztára, mint a klasszikus pizzánál: első sor (vastagon) mozzarella sajt, sonka vagy olasz kolbász, szalámiféle, mártás, majd a tetejére kevés parmezán sajt. Forró, 180 fokos sütőben sütjük kb. 20 percet, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz.

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció