Chicagoi fordított pizza

Más néven amerikai deep dish pizza

Chicagoi fordított pizza recept

Már az első mondatban le kell szögeznem, hogy eszem ágában sincs az olaszok pizzakészítési művészetét vitatni, hiszen rajongok az olasz gasztronómiáért. Ez azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a világ másik felén élő földlakóknak létezhet az olasz értelemben vett pizzától csöppet elrugaszkodott, sajátos "deep dish" pizza verziója, amit nem is szabad a klasszikus gasztrocsodához hasonlítani, hiszen egészen más műfaj. Talán sosem tudtam volna meg, hogy a chicagoiak milyen egyedi, tartalmas tésztás ételt álmodtak meg és árulják különböző étteremláncok sorozatán keresztül, ha Zoli barátunk nem tart fényképes beszámolót amerikai élményeiről. Az egyik fotón akadt meg a szemem ezen a chicagoi gasztrokuriózumon és persze addig nem nyugodtam, amíg nem bukkantam rá egy ígéretes receptre.

Chicagoi fordított pizza recept

Hozzávalók két tortaformányi deep dish pizzához (kb. 4 személyhez):

A tésztához:

  • 3 bögre liszt,
  • 1 bögre kukoricaliszt,
  • 1 csapott ek. só,
  • 2 tk. cukor,
  • 1 zacskó instant élesztő,
  • 1 bögre langyos víz,
  • 3 ek. puha vaj, plusz 4 ek. a tészta átkenéséhez,
  • 5 ek. olívaolaj (4 ek. a tésztába és 1 ek. az edényhez, amiben kelesztjük)

A töltelékhez:

  • 4 ek. vaj,
  • 2 fej közepes vöröshagyma,
  • 4 ek. olívaolaj
  • 6 gerezd reszelt fokhagyma,
  • 2 doboz hámozott paradicsom konzerv,
  • 2 tk. cukor,
  • friss bazsalikom, petrezselyem,
  • oregánó,
  • só, őrölt bors

Feltéthez:

  • kb. 4 nagy bögre reszelt mozzarella sajt (35-40 dkg),
  • kevés reszelt parmezán sajt,
  • főtt sonka szeletek.

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk és egy olyan edényben kelesztjük, amelyet 1 evőkanálnyi olívaolajjal kikentünk és körbesimogattuk vele a tésztát, ami azért hasznos, mert a tésztával szépen lehet majd dolgozni, nem fog ragadni.
  2. Kb. másfél óráig lefedve pihentetjük, kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tésztaszószt: egészen apróra reszelt vöröshagymát dinsztelünk kevés vaj és olívaolaj keverékén, pár másodpercig megillatosítjuk a hozzáadott aprított fokhagymát is, beleöntjük a paradicsomot, lassú tűzön finom krémesre főzzük, majd fűszerezzük, ha van rá módunk, akkor friss bazsalikom és petrezselyem levelekkel is.
  4. A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindkét gombócot téglalap alakúra nyújtjuk és 2-2 evőkanál vajjal kenjük át, felcsavarjuk, mint egy tekercset, óvatosan végighúzzuk rajta a sodrófát és a jobb oldali harmadát balra hajtjuk, a maradék bal oldalit pedig jobbra a tésztakupacra és így pihentetjük a hűtőben további 1-2 órán át.
  5. A hidegből kivéve, a nyújtás előtt 10 percet várunk, majd kerek alakúra nyújtjuk úgy, hogy a tortaformába passzintva jusson tészta a "pizza" oldalfalához is.
  6. A feltéteket pedig nagyjából pont fordítva helyezzük rá a tésztára, mint a klasszikus pizzánál: első sor (vastagon) mozzarella sajt, sonka vagy olasz kolbász, szalámiféle, mártás, majd a tetejére kevés parmezán sajt.
  7. Forró, 180 fokos sütőben sütjük kb. 20 percet, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz.

Chicagoi fordított pizza képek

Ha tetszett a fenti Chicagoi fordított pizza recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pizzaféle recepteket is: Paradicsom pesztós, zöldhagymás túrópizza recept, Mini cukkini pizza recept, Tortilla pizza calzone recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bazsalikom, finomliszt, fokhagyma, hámozott paradicsom, instant élesztő, mozzarella, sonka. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: amerikai, főétel, pizza.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Chicagoi fordított pizza recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Pizza alaprecept
pizzaféle

Pizza alaprecept

Autentikus, olasz verzióban készült házi pizza

Nápolyi pizzaszendvics recept
pizzaféle

Nápolyi pizzaszendvics

Olaszul la pizza parigina napoletana

Cukkinipizza recept
pizzaféle

Cukkini pizza

Gluténmentes zöldséglepény pizzázáshoz hangolva

Polenta pizza recept
pizzaféle

Polenta pizza

Gluténmentes kukoricalepény "pizzává" varázsolva

Pizza gombóc mártogatós sajtszósszal recept
street food

Pizza gombóc mártogatós sajtszósszal

Ellenállhatatlan, házi sörkorcsolya a meccsnézéshez

Tortilla pizza calzone recept
pizzaféle

Tortilla calzone

Hipergyors töltött "pizza" kukoricalepényből

Töltött focaccia recept
pizzaféle

Töltött focaccia

Olasz nevén focaccia farcita

Rukkola pesztós focaccia recept
pizzaféle

Rukkola pesztós focaccia

Az olaszok méltán híres kenyérlepénye, a focaccia

Török pizza recept
pizzaféle

Török pizza

Fűszeres raguval töltött csónakpizza török módra

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató