2014. január 16., csütörtök

Étcsokoládés narancskrém torta

Ezt a fenyőfa mintázatú étcsokoládés-narancskrémes tortát még szentestére sütöttem, de azt gondoltam, hogy más díszítéssel készítve tökéletes ünnepi kiegészítője lehet bármelyik évfordulónak, születésnapnak, így a recept sem veszhet el a gépemen. Ez az elegáns és bonyolult elkészítést sugalló cím valójában roppant egyszerű folyamatokat foglal magába: a csokoládés krémhez csupán csokit olvasztunk és kutyulunk össze tejszínnel, a narancskrém pedig egy egyszerű, de mégis trükkös pudingból és porcukorral kikevert vajas krém elegyéből áll. A krémeket akár külön-külön, más sütihez is fel tudjuk használni.
Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű tortaformához:

a tészta (piskóta) hozzávalói:
  • 12 tojás,
  • 4 ek. víz,
  • 12 csapott ek. cukor,
  • 12 púpos ek. rétesliszt,
  • 1 cs. sütőpor,
  • 2 ek. olaj,
a narancsos krém hozzávalói:
  • 2 cs. vaníliapuding,
  • 5 dl narancslé,
  • 2 narancs reszelt héja,
  • pár ek. cukor (a narancs savanyúságától függően),
  • 10 dkg puha vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2 cs. vaníliacukor,
az étcsokoládés krém hozzávalói:
  • 20 dkg étcsokoládé,
  • 1,5 dl szoba hőmérsékletű habtejszín,
díszítéshez: narancshéj, étcsoki darabkák, szórócukor.

A piskótához írt alapanyagokat megfelezzük és így két kerek piskóta tésztát sütünk, itt olvashattok a piskóta sütés fortélyairól. Annyit változtattam a korábbiakhoz képest, hogy kevés vajjal kikent és liszttel szórt formában, nem pedig sütőpapírral sütöttem, ill. kikapcsoltam a légkeverést a sütőben és úgy 150 fokon, összeesés nélkül készült el a piskótám.
A narancsos krémhez sűrű pudingot főzünk tej helyett 5 dl narancslében. Hamar sűrűsödik, érdemes vigyázni és folyamatosan kevergetni, még akkor is, amikor már kész a puding, párszor keverjük át és várjuk meg, amíg egészen langyosra hűl. Addig a puha vajat alaposan habosítsuk ki a porcukorral és vaníliacukorral, majd apránként adjunk a pudingból a vajas cukorhoz, jól dolgozzuk össze. Ebbe reszeljük a narancs héját, ill. szórjunk még cukrot, ha túlságosan savanyú lenne. Az étcsokis krémhez olvasszuk fel a csokit, picit hűtsük, majd apránként adagolva hozzá a tejszínt, habverővel keverjük szép selymesre. A megsült és kihűlt tésztákat kétfelé vágjuk, majd csoki és narancskrém sorrendben mindet megkenjük, a maradék narancsos krémmel pedig kívülről is bevonjuk a tortát. A piskóták sikerétől függően lehet azt is, hogy az egyiket elvágjuk, a másikat pedig nem, vagy akár egyet kétszer is elvágunk, a profik pedig próbálkozhatnak egy nagy (pl. 10 tojásos) piskóta megsütésével és annak két vagy háromfelé vágásával.

Receptajánló:

2 megjegyzés:

Borso írta...

szép lett! a narancsos krém is jól hangzik.... :)

Márti írta...

Köszi Borso, tényleg finom lett.

Megjegyzés küldése

Szponzoráció