Étcsokoládés narancskrém torta

Elegáns desszert a különleges alkalmakra

Étcsokoládés narancskrém torta recept

Ezt a fenyőfa mintázatú étcsokoládés, narancskrémes tortát még szentestére sütöttem, de azt gondoltam, hogy más díszítéssel készítve tökéletes ünnepi kiegészítője lehet bármelyik évfordulónak, születésnapnak, így a recept sem veszhet el a gépemen. Ez az elegáns és bonyolult elkészítést sugalló cím valójában roppant egyszerű folyamatokat foglal magába: a csokoládés krémhez csupán csokit olvasztunk és kutyulunk össze tejszínnel, a narancskrém pedig egy egyszerű, de mégis trükkös pudingból és porcukorral kikevert vajas krém elegyéből áll. A krémeket akár külön-külön, más sütihez is fel tudjuk használni.

Étcsokoládés narancskrém torta recept

Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű tortaformához:

A tészta (piskóta) hozzávalói:

  • 12 tojás,
  • 4 ek. víz,
  • 12 csapott ek. cukor,
  • 12 púpos ek. rétesliszt,
  • 1 cs. sütőpor,
  • 2 ek. olaj,

A narancsos krém hozzávalói:

  • 2 cs. vaníliapuding,
  • 5 dl narancslé,
  • 2 narancs reszelt héja,
  • pár ek. cukor (a narancs savanyúságától függően),
  • 10 dkg puha vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2 cs. vaníliacukor,

Az étcsokoládés krém hozzávalói:

  • 20 dkg étcsokoládé,
  • 1,5 dl szoba hőmérsékletű habtejszín,

Díszítéshez:

  • narancshéj,
  • étcsoki darabkák,
  • szórócukor

Elkészítés:

  1. A piskótához írt alapanyagokat megfelezzük és így két kerek piskóta tésztát sütünk.
  2. A tojások sárgáját vízzel, cukorral egy turmixgép segítségével alaposan habosra összekeverjük, hogy a cukor jól elolvadjon benne és ehhez adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
  3. A tojásfehérjéből felvert habot keverjük a masszához utolsó lépésként és ügyelünk arra, hogy a keverés közben ne nagyon törjük össze a habot. Kettévesszük a tésztát (két körben sütjük meg a két tortalapot.)
  4. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a tésztát és előmelegített, forró (180 fokos) sütőbe tesszük, a hőfokot 150 fokra állítjuk, légkeverés nélkül.
  5. Kb. 15-20 percig ne is nyissuk ki a sütő ajtaját, később tűpróbát végzünk és, ha már nem ragad rá semmi a tűre, akkor elzárhatjuk a sütöt, de még ne vegyük ki belőle: fokozatosan távolítsuk el, vagyis 5-10 percig zárt ajtó, 10 percig fakanállal kitámasztott ajtó, később lenyitott ajtó, majd a végén ki is vehetjük a sütőből. 
  6. A narancsos krémhez sűrű pudingot főzünk tej helyett 5 dl narancslében. Hamar sűrűsödik, érdemes vigyázni és folyamatosan kevergetni, még akkor is, amikor már kész a puding, párszor keverjük át és várjuk meg, amíg egészen langyosra hűl.
  7. Addig a puha vajat alaposan habosítsuk ki a porcukorral és vaníliacukorral, majd apránként adjunk a pudingból a vajas cukorhoz, jól dolgozzuk össze. Ebbe reszeljük a narancs héját, ill. szórjunk még cukrot, ha túlságosan savanyú lenne.
  8. Az étcsokis krémhez olvasszuk fel a csokit, picit hűtsük, majd apránként adagolva hozzá a tejszínt, habverővel keverjük szép selymesre. A megsült és kihűlt tésztákat kétfelé vágjuk, majd csoki és narancskrém sorrendben mindet megkenjük, a maradék narancsos krémmel pedig kívülről is bevonjuk a tortát. A piskóták sikerétől függően lehet azt is, hogy az egyiket elvágjuk, a másikat pedig nem, vagy akár egyet kétszer is elvágunk, a profik pedig próbálkozhatnak egy nagy (pl. 10 tojásos) piskóta megsütésével és annak két vagy háromfelé vágásával.

Étcsokoládés narancskrém torta képek

Ha tetszett a fenti Étcsokoládés narancskrém torta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló csokitorta recepteket is: Meggyes étcsokoládé mousse torta recept, Torta caprese, csokoládés mandulatorta recept, Sós mogyorós, karamellás étcsokoládé torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, narancs, rétesliszt, tojás, vaníliapuding. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gyümölcsös, karácsonyi, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Étcsokoládés narancskrém torta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató