2014. január 23., csütörtök

Mogyoróvajas kocka házi mogyoróvajjal

Régi vágyam, hogy kipróbáljam a mogyoróvaj házilagos elkészítését, hiszen egyrészt nem lehet bárhol hozzájutni, másrészt a legtöbb webhelyen azt lehet olvasni, hogy borzasztóan egyszerű összeállítani. Nem csalódtam. Valójában egy erős, késes aprítógép szükséges hozzá, no meg sótlan mogyoró, ízlés szerint egy kis méz, só, esetleg mogyoróolaj, pálmaolaj vagy napraforgó olaj és a gép helyettünk elvégzi a pár perces munkát. Azt hiszem, többet nem vásárolok mogyoróvajat ezután. Önmagában is leírhatatlanul mennyei, a földimogyoró rajongók imádni fogják, de ebben a bögrés sütiben is fantasztikus. Ráadásul nagyon gyorsan, egyszerűen elkészül.

Hozzávalók egy kisebb tepsihez:

a mogyoróvajhoz (1 kis üvegnyihez):
  • 2 zacskó (340 g) sótlan, pörkölt mogyoró,
  • kevés só (fél tk.),
  • 1-2 tk. méz,
  • pár csepp mogyoró-, pálma vagy napraforgó olaj,
a sütihez:
  • 2/3 bögre puha vaj,
  • 1 bögre házi mogyoróvaj,
  • 3 tojás,
  • fél bögre cukor (nyírfacukrot használtam),
  • 2 bögre liszt,
  • 2 tk. sütőpor,
  • 1 vaníliarúd,
  • 1 dl tej,
  • kb. 1 bögrényi csokicseppek.
A mogyoróvaj hozzávalóit egy éles késes aprítógépbe tesszük és többször beindítva a gépet egészen addig dolgoztatjuk, amíg krémes állagot nem kölcsönöz a mogyorónak. Időnként átkeverjük, szüneteltetjük a munkát, hogy a mogyoróból felszabaduljon a mogyi saját olaja.
A sütihez a vajat, mogyoróvajat, tojást és cukrot egy robotgép segítségével alaposan összedolgozzuk, majd a lisztet a sütőporral hozzáadjuk, belekaparjuk a vaníliarúd magjait, elkeverjük, majd lazítjuk a tejjel és a végén a csokicseppekkel pöttyözzük meg a tésztát. Előmelegített sütőben sütjük 170 fokon kb. 20 percig, tűpróbával teszteljük a sütit.

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció