Régóta ábrándozom egy jó kis olasz tésztagépről, viszont belátva, hogy piciny konyhámban nincs fizikailag helye az ilyen csodagépeknek, így, ha házi raviolira vágyom, bizony neki kell hasalnom a tésztának egy masszív nyújtófával. Így tettem ezt tegnap este is. Nem mondom, hogy tésztagép szintű vékonyságra tudtam nyújtani a raviolit, de legalább volt mibe harapni, ráadásul akadt jó néhány soványabb példány is. Töltelékként ricottát kevertem össze aszalt paradicsommal, fokhagymával és reszelt sajttal, majd egy bazsalikommal illatosított vajas-tejszínes szószban forgattam meg a kifőtt raviolikat...
Ricottás ravioli recept
A tészta hozzávalói:
- 40 dkg durumliszt,
- 4 tojás,
- pici só,
- 1-2 ek. olívaolaj,
- víz a "ragasztáshoz" és a főzéshez
A ravioli töltelék hozzávalói:
- 35 dkg ricotta,
- só,
- bors,
- 2 gerezd reszelt fokhagyma,
- 5 dkg reszelt grana padano sajt,
- 5-6 szem asztalt paradicsom aprítva,
A szósz hozzávalói:
- 50 g vaj,
- 2-3 dl tejszín,
- bazsalikom,
- só
Ravioli készítés:
- A tésztához a lisztet a felvert tojásokkal, pici sóval és pár csepp olajjal együtt alaposan összegyúrjuk és legalább egy órát pihentetjük.
- A gombócot kétfelé vesszük és mindkettőt olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk.
- Enyhén lisztezzük be a munkafelületet, így biztosan nem fog ragadni a tészta. (Ha volna tésztagépünk, akkor a sokáig tartó tésztanyújtási műveletet a gép elvégzi helyettünk...)
- Pár centinként adagoljunk egy keveset (kisebb, mint egy diónyit) a töltelékből (a töltelékhez minden hozzávalót jól összekeverünk), körülötte kenjük be a tésztát vízzel, majd hajtsuk rá a tészta másik felét, igazgassuk el, tapasszuk össze, majd derelyevágóval szaggassunk cikk-cakkos négyszög alakú raviolikat.
- Forraljunk vizet és pár percig főzzük benne a raviolikat, várjuk meg, amíg feljönnek a víz tetejére és megnő az alakjuk.
- Közben a vajat felolvasztjuk, összeforraljuk a tejszínnel, sózzuk, friss bazsalikommal vegyítjük, majd a leszűrt, megfőtt raviolikat belehempergetve azonnal tálaljuk a házi tésztaételt, természetesen friss parmezánnal megszórva.