2014. február 6., csütörtök

Ricottás ravioli házilag, tésztagép nélkül

Régóta ábrándozom egy jó kis olasz tésztagépről, viszont belátva, hogy piciny konyhámban nincs fizikailag helye az ilyen csodagépeknek, így, ha házi raviolira vágyom, bizony neki kell hasalnom a tésztának egy masszív nyújtófával. Így tettem ezt tegnap este is. Nem mondom, hogy tésztagép szintű vékonyságra tudtam nyújtani a raviolit, de legalább volt mibe harapni, ráadásul akadt jó néhány soványabb példány is. Töltelékként ricottát kevertem össze aszalt paradicsommal, fokhagymával és reszelt sajttal, majd egy bazsalikommal illatosított vajas-tejszínes szószban forgattam meg a kifőtt raviolikat...
A tészta hozzávalói:
  • 40 dkg durumliszt,
  • 4 tojás,
  • pici só,
  • 1-2 ek. olívaolaj,
  • víz a "ragasztáshoz" és a főzéshez,
a töltelék hozzávalói:
  • 35 dkg ricotta,
  • só,
  • bors,
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma,
  • 5 dkg reszelt grana padano sajt,
  • 5-6 szem asztalt paradicsom aprítva,
a szósz hozzávalói:
  • 50 g vaj,
  • 2-3 dl tejszín,
  • bazsalikom,
  • só.
A tésztához a lisztet a felvert tojásokkal, pici sóval és pár csepp olajjal együtt alaposan összegyúrjuk és legalább egy órát pihentetjük. A gombócot kétfelé vesszük és mindkettőt olyan vékonyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk. Enyhén lisztezzük be a munkafelületet, így biztosan nem fog ragadni a tészta. (Ha volna tésztagépünk, akkor a sokáig tartó tésztanyújtási műveletet a gép elvégezné helyettünk...) Pár centinként adagoljunk egy keveset (kisebb, mint egy diónyi) a töltelékből (a töltelékhez minden hozzávalót jól összekeverünk), körülötte kenjük be a tésztát vízzel, majd hajtsuk rá a tészta másik felét, igazgassuk el, tapasszuk össze, majd derelyevágóval szaggassunk cikk-cakkos négyszög alakú raviolikat. Forraljunk vizet és pár percig főzzük benne a raviolikat, várjuk meg, amíg feljönnek a víz tetejére és megnő az alakjuk. Közben a vajat felolvasztjuk, összeforraljuk a tejszínnel, sózzuk, friss bazsalikommal vegyítjük, majd a leszűrt, megfőtt raviolikat belehempergetve tálaljuk a házi tésztaételt. Jó étvágyat! :)
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció