2014. március 13., csütörtök

Mogyorós-kakaós rózsatorta

A rózsatortáról kellemes vasárnap délutáni, narancshéj és dió illatú emlékeim vannak. Frissen a legfinomabb, de nekem másnap reggelire is kitűnő volt. Pofonegyszerűen elkészül, mégis nagyon gusztusos. Gyakorlatilag olyan magasított kakaós csigákat képezünk kelt tésztából, amelyek egy tortaformát körbebélelve, helyes "rózsabimbó" alakokat formálnak. Ebben a verzióban pirított mogyorót kevertem el kakaóval, de bátran lehet még kísérletezni például dióval, mandulával, citromhéjjal, aszalt gyümölcsökkel, túróval.


Hozzávalók:

A kelt tészta hozzávalóit és elkészítését lsd. itt (2,5 dl langyos tej, fél kocka élesztő, 2 kis kanál cukor, 1 csipet só, 8 dkg puha vaj, 45-50 dkg liszt). Annyi különbség figyelhető meg, hogy zsír helyett kb. 7-8 dkg puha vajat használtam zsiradékként.

A töltelék hozzávalói:

  • kb. 10 dkg porcukor,
  • 10 dkg puha vaj,
  • 4-5 ek. kakaópor,
  • 15 dkg darált, pirított mogyoró.
A kelt tésztát dagasztás után pihentetjük, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a kakaóval elkevert porcukorral, mogyoróval. (Szükség szerint picit beledöngöljük a vajas tésztába a mogyorót, hogy kevésbé potyogjon le a tekerésnél.) Hosszában feltekerjük és nagyjából kikalkulálva úgy daraboljuk fel, hogy pont elférjenek egymás mellett egy kivajazott, lisztezett tortaformában a magasra formázott csigák. Hagyjuk a formában is pihenni 20-30 percet a rózsákat. Kevés tejjel megkenhetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben  10-15 perc alatt megsütjük.

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció