A rózsatortáról kellemes vasárnap délutáni, narancshéj és dió illatú emlékeim vannak. Frissen a legfinomabb, de nekem másnap reggelire is kitűnő volt. Pofonegyszerűen elkészül, mégis nagyon gusztusos. Gyakorlatilag olyan magasított kakaós csigákat képezünk kelt tésztából, amelyek egy tortaformát körbebélelve, helyes "rózsabimbó" alakokat formálnak. Ebben a verzióban pirított mogyorót kevertem el kakaóval, de bátran lehet még kísérletezni például dióval, mandulával, citromhéjjal, aszalt gyümölcsökkel, túróval.
Mogyorós, kakaós rózsatorta recept
A kelt tészta hozzávalói:
- 2,5 dl langyos tej,
- fél kocka friss élesztő,
- 2 kis kanál cukor,
- 1 csipet só,
- 8 dkg puha vaj,
- 45-50 dkg liszt
A töltelék hozzávalói:
- kb. 10 dkg porcukor,
- 10 dkg puha vaj,
- 4-5 ek. kakaópor,
- 15 dkg darált, pirított mogyoró.
Rózsatorta készítés:
- A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne a cukorral, a sót, puha vajat, majd a lisztet is hozzáadva jó alaposan átgyúrjuk a tésztát.
- Duplájára kelesztjük.
- A kelesztést követően téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát.
- Megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a kakaóval elkevert porcukorral, mogyoróval. (Szükség szerint picit beledöngöljük a vajas tésztába a mogyorót, hogy kevésbé potyogjon le a tekerésnél.)
- Hosszában feltekerjük és nagyjából kikalkulálva úgy daraboljuk fel, hogy pont elférjenek egymás mellett egy kivajazott, lisztezett tortaformában a magasra formázott csigák.
- Hagyjuk a formában is pihenni 20-30 percet a rózsákat.
- Kevés tejjel megkenhetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.