Mogyorós, kakaós rózsatorta

Magasra nőtt kakaós csigák egy csokorban

Mogyorós, kakaós rózsatorta recept

A rózsatortáról kellemes vasárnap délutáni, narancshéj és dió illatú emlékeim vannak. Frissen a legfinomabb, de nekem másnap reggelire is kitűnő volt. Pofonegyszerűen elkészül, mégis nagyon gusztusos. Gyakorlatilag olyan magasított kakaós csigákat képezünk kelt tésztából, amelyek egy tortaformát körbebélelve, helyes "rózsabimbó" alakokat formálnak. Ebben a verzióban pirított mogyorót kevertem el kakaóval, de bátran lehet még kísérletezni például dióval, mandulával, citromhéjjal, aszalt gyümölcsökkel, túróval.

Mogyorós, kakaós rózsatorta recept

A kelt tészta hozzávalói:

  • 2,5 dl langyos tej,
  • fél kocka friss élesztő,
  • 2 kis kanál cukor,
  • 1 csipet só,
  • 8 dkg puha vaj,
  • 45-50 dkg liszt

A töltelék hozzávalói:

  • kb. 10 dkg porcukor,
  • 10 dkg puha vaj,
  • 4-5 ek. kakaópor,
  • 15 dkg darált, pirított mogyoró.

Rózsatorta készítés:

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne a cukorral,  a sót, puha vajat, majd a lisztet is hozzáadva jó alaposan átgyúrjuk a tésztát.
  2. Duplájára kelesztjük.
  3. A kelesztést követően téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát.
  4. Megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a kakaóval elkevert porcukorral, mogyoróval. (Szükség szerint picit beledöngöljük a vajas tésztába a mogyorót, hogy kevésbé potyogjon le a tekerésnél.)
  5. Hosszában feltekerjük és nagyjából kikalkulálva úgy daraboljuk fel, hogy pont elférjenek egymás mellett egy kivajazott, lisztezett tortaformában a magasra formázott csigák.
  6. Hagyjuk a formában is pihenni 20-30 percet a rózsákat.
  7. Kevés tejjel megkenhetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben  10-15 perc alatt megsütjük.

Mogyorós, kakaós rózsatorta képek

Ha tetszett a fenti Mogyorós, kakaós rózsatorta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kelt tészta recepteket is: Mini panettone recept, Aranygaluska recept, Kardamomos tekercs recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, kakaópor, mogyoró. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, péksütemény, reggeli.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mogyorós, kakaós rózsatorta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Kardamomos tekercs recept
kelt tészta

Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Fahéja csiga krémsajttal recept
kelt tészta

Fahéjas csiga krémsajttal

Kelt tészta extrafahéjas, krémes kiadásban

Csokis, mogyoróhabos pite recept
sütemény

Csokis, mogyoróhabos pite

Duplán csokis, mogyorósan mámoros édesség

Aranygaluska recept
kelt tészta

Aranygaluska

Dióban gazdag, örökzöld kelt tészta

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Sós briós recept
péksütemény

Sós briós

Isteni puha és könnyed péksütemény

Olasz habos pite recept
pite

Olasz habos pite

Egy pite, aminek a közepéből málnalekvár bukkan elő

Kapusznyika, avagy káposztás lepény recept
kelt tészta

Kapusznyika, avagy káposztás lepény

Káposztás kelt tészta recept a pótnagymamámtól

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató