Borban sült báránycomb

Bor, mámor, bárány...

Részeges báránycomb recept

Már tavaly is próbálkoztam bárányborda sütéssel, de az nem hozott olyan átütő sikert, mint a vasárnapi részeges báránycomb. Laci kollégámnak köszönhetően elsajátíthattam egy egyszerű, de mégis különleges báránycomb receptet. Ráadásul tökéletes minőségű bárányhúshoz jutottam a Ferenc krt.-i török hentestől, a fűszeres csevabjáról nem is beszélve. A napokig borban érlelődő báránycomb isteni, illatos aromájú, omlós, puha húsú lett. Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt az ünnepi receptet húsvétra, vagy akár a hétköznapok, hétvégék színesítésére, garantáltan exkluzív gasztronómia élményt nyújt.

Részeges báránycomb recept

Hozzávalók 4-6 főre:

  •     1 db csontos, vagy kicsontozott báránycomb (kb. 1,20 kg),
  •     2-3 fej vöröshagyma,
  •     1 fej fokhagyma,
  •     1-2 üveg száraz rosé bor,
  •     fűszerek ízlés szerint: kakukkfű, rozmaring, koriander, babérlevél, szemes bors,
  •     só (közvetlenül sütés előtt),
  •     füstölt kenyérszalonna,
  •     olívaolaj

Részeges báránycomb készítés:

  1. A báránycombot a sütés előtt legalább két nappal megmossuk, szárazra töröljük, gazdagon befűszerezzük (só nélkül), egy jénai tálba fektetjük. A durvára vágott hagymákat mellétesszük, színültig öntjük rosé borral (lepje el teljesen a húst), a tetejét olívaolajjal zárjuk, majd a hűtőben ebben a pácban érleljük a bárányt. (Időnként megfordíthatjuk.)
  2. A sütéshez áthelyezzük a combot egy nagyobb tepsibe, jól besózzuk, melléöntjük a boros páclevet, megtűzdeljük szalonna szeletekkel, alufóliával lefedve sütjük 160-180 fokon légkeveréssel kb. 2-3 órát. A sütési idő függ a sütőtől és a bárány korától, de mindenképp javasolt nem a legmagasabb hőfokon, hanem inkább mérsékelt hőfokon, lassabb tűzön sütni, így omlósabb, puhább lesz a húsa.
  3. Többször kivesszük, meglocsoljuk a tetejét pecsenyelével. Akkor sült meg a hús, ha már könnyen beleszalad a kés hegye és, ahol megszúrtuk, onnan már nem buggyan ki semmilyen lé.
  4. Ekkor már levehetjük a fóliát és pirítsuk meg a tetejét, forraljuk el egy kicsit a mártást.
  5. Amikor elkészültünk, kb. 20 percig hagyjuk a sült húst pihenni, csak ezután szeleteljük fel.
  6. A mártás alkotóelemeiből pedig botmixerrel szószt készíthetünk, és tálalhatunk a hús és köret mellé. Köretként hercegnőburgonyával próbálkoztam, de arra jutottam, hogy krumplipürével jobban esett volna a bárány, és a mosogatással is megkíméltem volna magam.

Borban sült báránycomb képek

Ha tetszett a fenti Részeges báránycomb recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sült hús recepteket is: Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept, Lassan sült tarja recept, Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bárány, kenyérszalonna, rosé bor, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, húsvéti.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Részeges báránycomb recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató