2014. április 10., csütörtök

Húsvétra hangolva: részeges báránycomb rosé borban pácolva

Már tavaly is próbálkoztam bárányborda sütéssel, de az nem hozott olyan átütő sikert, mint a vasárnapi részeges báránycomb. Laci kollégámnak köszönhetően elsajátíthattam egy egyszerű, de mégis különleges báránycomb receptet. Ráadásul tökéletes minőségű bárányhúshoz jutottam a Ferenc krt.-i török hentestől, a fűszeres csevabjáról nem is beszélve. A napokig borban érlelődő báránycomb isteni, illatos aromájú, omlós, puha húsú lett. Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt az ünnepi receptet húsvétra, vagy akár a hétköznapok, hétvégék színesítésére, garantáltan exkluzív gasztronómia élményt nyújt.

Hozzávalók 4-6 főre:
  • 1 db csontos, vagy kicsontozott báránycomb (kb. 1,20 kg),
  • 2-3 fej vöröshagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • 1-2 üveg száraz rosé bor,
  • fűszerek ízlés szerint: kakukkfű, rozmaring, koriander, babérlevél, szemes bors, 
  • só (közvetlenül sütés előtt),
  • füstölt kenyérszalonna,
  • olívaolaj.
A báránycombot a sütés előtt legalább két nappal megmossuk, szárazra töröljük, gazdagon befűszerezzük (só nélkül), egy jénai tálba fektetjük. A durvára vágott hagymákat mellétesszük, színültig öntjük rosé borral (lepje el teljesen a húst), a tetejét olívaolajjal zárjuk, majd a hűtőben ebben a pácban érleljük a bárányt. (Időnként megfordíthatjuk.)
A sütéshez áthelyezzük a combot egy nagyobb tepsibe, jól besózzuk, melléöntjük a boros páclevet, megtűzdeljük szalonna szeletekkel, alufóliával lefedve sütjük 180 fokon kb. 2-3 órát. A sütési idő függ a sütőtől és a bárány korától, de mindenképp javasolt nem a legmagasabb hőfokon, hanem inkább mérsékelt hőfokon, lassabb tűzön sütni, így omlósabb, puhább lesz a húsa. Többször kivesszük, meglocsoljuk a tetejét pecsenyelével (meg lehet fordítani is, de én pl. a légkeverésnek köszönhetően ezt megspóroltam). Akkor sült meg a hús, ha már könnyen beleszalad a kés hegye és, ahol megszúrtuk, onnan már nem buggyan ki semmilyen lé. Ekkor már levehetjük a fóliát és pirítsuk meg a tetejét, forraljuk el egy kicsit a mártást. Amikor elkészültünk, kb. 20 percig hagyjuk a sült húst pihenni, csak ezután szeleteljük fel, a mártás alkotóelemeiből pedig botmixerrel szószt készíthetünk, és tálalhatunk a hús és köret mellé. Köretként hercegnőburgonyával próbálkoztam, de arra jutottam, hogy krumplipürével jobban esett volna a bárány, és a mosogatással is megkíméltem volna magam. Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció