Már tavaly is próbálkoztam bárányborda sütéssel, de az nem hozott olyan átütő sikert, mint a vasárnapi részeges báránycomb. Laci kollégámnak köszönhetően elsajátíthattam egy egyszerű, de mégis különleges báránycomb receptet. Ráadásul tökéletes minőségű bárányhúshoz jutottam a Ferenc krt.-i török hentestől, a fűszeres csevabjáról nem is beszélve. A napokig borban érlelődő báránycomb isteni, illatos aromájú, omlós, puha húsú lett. Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt az ünnepi receptet húsvétra, vagy akár a hétköznapok, hétvégék színesítésére, garantáltan exkluzív gasztronómia élményt nyújt.
Részeges báránycomb recept
Hozzávalók 4-6 főre:
- 1 db csontos, vagy kicsontozott báránycomb (kb. 1,20 kg),
- 2-3 fej vöröshagyma,
- 1 fej fokhagyma,
- 1-2 üveg száraz rosé bor,
- fűszerek ízlés szerint: kakukkfű, rozmaring, koriander, babérlevél, szemes bors,
- só (közvetlenül sütés előtt),
- füstölt kenyérszalonna,
- olívaolaj
Részeges báránycomb készítés:
- A báránycombot a sütés előtt legalább két nappal megmossuk, szárazra töröljük, gazdagon befűszerezzük (só nélkül), egy jénai tálba fektetjük. A durvára vágott hagymákat mellétesszük, színültig öntjük rosé borral (lepje el teljesen a húst), a tetejét olívaolajjal zárjuk, majd a hűtőben ebben a pácban érleljük a bárányt. (Időnként megfordíthatjuk.)
- A sütéshez áthelyezzük a combot egy nagyobb tepsibe, jól besózzuk, melléöntjük a boros páclevet, megtűzdeljük szalonna szeletekkel, alufóliával lefedve sütjük 160-180 fokon légkeveréssel kb. 2-3 órát. A sütési idő függ a sütőtől és a bárány korától, de mindenképp javasolt nem a legmagasabb hőfokon, hanem inkább mérsékelt hőfokon, lassabb tűzön sütni, így omlósabb, puhább lesz a húsa.
- Többször kivesszük, meglocsoljuk a tetejét pecsenyelével. Akkor sült meg a hús, ha már könnyen beleszalad a kés hegye és, ahol megszúrtuk, onnan már nem buggyan ki semmilyen lé.
- Ekkor már levehetjük a fóliát és pirítsuk meg a tetejét, forraljuk el egy kicsit a mártást.
- Amikor elkészültünk, kb. 20 percig hagyjuk a sült húst pihenni, csak ezután szeleteljük fel.
- A mártás alkotóelemeiből pedig botmixerrel szószt készíthetünk, és tálalhatunk a hús és köret mellé. Köretként hercegnőburgonyával próbálkoztam, de arra jutottam, hogy krumplipürével jobban esett volna a bárány, és a mosogatással is megkíméltem volna magam.