2014. május 8., csütörtök

Tarte au citron, vagyis francia citrompite Márti módra

A francia citrompitét Dóri barátném kedvéért sütöttem meg. Legalább egy éve készülök rá, hogy végre leteszteljem az ő, eredeti francia receptjét. Bár be kell vallanom, hogy egy-két ponton eltértem a leírástól, de, ahogy olvastam, nagyon sokféle változata létezik a franciák citromos édességének. Lehetne az enyémnél szofisztikáltabb eljárással készíteni, fehér habcsókréteggel a tetején sütni, vagy a krémet tejszínnel, keményítővel dúsítani, de most egy, a francia receptek többségét követő, nem túl bonyolult változatot próbáltam ki. Élveztük a kellemes citromos frissességét, könnyed krémességét, kitűnő üdítő desszertként szolgál a melegebb tavaszi-nyári napokra. A krémet önmagában is használhatjuk piskóták, torták megtöltésére, pohárkrémek készítéséhez.

Hozzávalók:

Az omlós tészta hozzávalói:
  • 30 dkg liszt,
  • 20 dkg hideg vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 tojás,
  • csipet só,
  • csipet sütőpor.
 A citromkrém hozzávalói:
  • 4 citrom héja,
  • 3 citrom leve,
  • 6 tojás,
  • 20 dkg cukor,
  • 80 g szobahőmérsékletű vaj.
Az omlós tészta összeállítása előtt érdemes hideg vízzel kezet mosnunk. Elsőként egy edénybe szitáljuk a lisztet és a porcukrot, majd a hideg vaj darabkáival jól elmorzsoljuk kezeink között a liszttel és porcukorral. Egy csipet sót és sütőport szórunk bele, majd egy tojással állítjuk össze a tésztát, hűtőbe tesszük pihentetni 1-2 órára.

Pihenés után lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk és piteformába tesszük, úgy, hogy a széleit is jól kihúzzuk a forma külsejére, majd a külső ív mentén vágjuk le a felesleges részeket. A tésztát 180 fokon vakon elősütjük kb. 15 percig, amíg aranybarna nem lesz. (Sütőpapírt teszünk a tésztára, amelyre sütőbabot, lencsét vagy száraz babot szórunk, így a súlyánál fogva nem fog tudni felpuklisodni a tészta.) Sütés után pihentetjük és elkészítjük a krémet.

A krémhez kimérjük a cukrot, elmorzsoljuk a lereszelt (előzőleg nagyon alaposan megmosott) citrom héjával, hozzáadjuk a frissen facsart levet, tojásokat és habverővel lassú tűzön, folyamatos kevergetéssel besűrítjük.

Hagyjuk hűlni a krémet és, amikor már langyosabb, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.  Így kenjük rá a pitére és tesszük vissza a sütőbe 5-10 percre 160 fokra, amíg pár barnás folt keletkezik a tetején és enyhén megmozgatva a tálat, már jó egyben van a krém réteg. Tálalásnál megszórhatjuk porcukorral. Vagy a bátrabbak kísérletezhetnek a meringue változattal, ahol tojásfehérje habot teszünk a krémre és úgy sütjük meg. 


                                                                     Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció