A francia citrompitét Dóri barátném kedvéért sütöttem meg. Legalább egy éve készülök rá, hogy végre leteszteljem az ő, eredeti francia receptjét. Bár be kell vallanom, hogy egy-két ponton eltértem a leírástól, de, ahogy olvastam, nagyon sokféle változata létezik a franciák citromos édességének. Lehetne az enyémnél szofisztikáltabb eljárással készíteni, fehér habcsókréteggel a tetején sütni, vagy a krémet tejszínnel, keményítővel dúsítani, de most egy, a francia receptek többségét követő, nem túl bonyolult változatot próbáltam ki. Élveztük a kellemes citromos frissességét, könnyed krémességét, kitűnő üdítő desszertként szolgál a melegebb tavaszi-nyári napokra. A krémet önmagában is használhatjuk piskóták, torták megtöltésére, pohárkrémek készítéséhez.
Tarte au citron - francia citrompite recept
Hozzávalók:
Az omlós tészta hozzávalói:
- 30 dkg liszt,
- 20 dkg hideg vaj,
- 10 dkg porcukor,
- 1 tojás,
- csipet só,
- csipet sütőpor
A citromkrém hozzávalói:
- 4 citrom héja,
- 3 citrom leve,
- 6 tojás,
- 20 dkg cukor,
- 80 g szobahőmérsékletű vaj
Tarte au citron készítés:
- Az omlós tészta összeállítása előtt érdemes hideg vízzel kezet mosnunk. Elsőként egy edénybe szitáljuk a lisztet és a porcukrot, majd a hideg vaj darabkáival jól elmorzsoljuk kezeink között a liszttel és porcukorral. Egy csipet sót és sütőport szórunk bele, majd egy tojással állítjuk össze a tésztát, hűtőbe tesszük pihentetni 1-2 órára.
- Pihenés után lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk és piteformába tesszük, úgy, hogy a széleit is jól kihúzzuk a forma külsejére, majd a külső ív mentén vágjuk le a felesleges részeket.
- A tésztát 180 fokon vakon elősütjük kb. 15 percig, amíg aranybarna nem lesz. (Sütőpapírt teszünk a tésztára, amelyre sütőbabot, lencsét vagy száraz babot szórunk, így a súlyánál fogva nem fog tudni felpuklisodni a tészta.) Sütés után pihentetjük és elkészítjük a krémet.
- A krémhez kimérjük a cukrot, elmorzsoljuk a lereszelt (előzőleg nagyon alaposan megmosott) citrom héjával, hozzáadjuk a frissen facsart levet, tojásokat és habverővel lassú tűzön, folyamatos kevergetéssel besűrítjük.
- Hagyjuk hűlni a krémet és, amikor már langyosabb, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
- Így kenjük rá a pitére és tesszük vissza a sütőbe 5-10 percre 160 fokra, amíg pár barnás folt keletkezik a tetején és enyhén megmozgatva a tálat, már jó egyben van a krém réteg.
- Tálalásnál megszórhatjuk porcukorral. Vagy a bátrabbak kísérletezhetnek a meringue változattal, ahol felvert tojásfehérje habot teszünk a krémre és úgy sütjük meg.