Tarte au citron, azaz francia citrompite

Mennyei citromos édesség eredeti francia recept alapján

Tarte au citron - francia citrompite recept

A francia citrompitét Dóri barátném kedvéért sütöttem meg. Legalább egy éve készülök rá, hogy végre leteszteljem az ő, eredeti francia receptjét. Bár be kell vallanom, hogy egy-két ponton eltértem a leírástól, de, ahogy olvastam, nagyon sokféle változata létezik a franciák citromos édességének. Lehetne az enyémnél szofisztikáltabb eljárással készíteni, fehér habcsókréteggel a tetején sütni, vagy a krémet tejszínnel, keményítővel dúsítani, de most egy, a francia receptek többségét követő, nem túl bonyolult változatot próbáltam ki. Élveztük a kellemes citromos frissességét, könnyed krémességét, kitűnő üdítő desszertként szolgál a melegebb tavaszi-nyári napokra. A krémet önmagában is használhatjuk piskóták, torták megtöltésére, pohárkrémek készítéséhez.

Tarte au citron - francia citrompite recept

Hozzávalók:

Az omlós tészta hozzávalói:

  •     30 dkg liszt,
  •     20 dkg hideg vaj,
  •     10 dkg porcukor,
  •     1 tojás,
  •     csipet só,
  •     csipet sütőpor

 A citromkrém hozzávalói:

  •     4 citrom héja,
  •     3 citrom leve,
  •     6 tojás,
  •     20 dkg cukor,
  •     80 g szobahőmérsékletű vaj

Tarte au citron készítés:

  1. Az omlós tészta összeállítása előtt érdemes hideg vízzel kezet mosnunk. Elsőként egy edénybe szitáljuk a lisztet és a porcukrot, majd a hideg vaj darabkáival jól elmorzsoljuk kezeink között a liszttel és porcukorral. Egy csipet sót és sütőport szórunk bele, majd egy tojással állítjuk össze a tésztát, hűtőbe tesszük pihentetni 1-2 órára.
  2. Pihenés után lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk és piteformába tesszük, úgy, hogy a széleit is jól kihúzzuk a forma külsejére, majd a külső ív mentén vágjuk le a felesleges részeket.
  3. A tésztát 180 fokon vakon elősütjük kb. 15 percig, amíg aranybarna nem lesz. (Sütőpapírt teszünk a tésztára, amelyre sütőbabot, lencsét vagy száraz babot szórunk, így a súlyánál fogva nem fog tudni felpuklisodni a tészta.) Sütés után pihentetjük és elkészítjük a krémet.
  4. A krémhez kimérjük a cukrot, elmorzsoljuk a lereszelt (előzőleg nagyon alaposan megmosott) citrom héjával, hozzáadjuk a frissen facsart levet, tojásokat és habverővel lassú tűzön, folyamatos kevergetéssel besűrítjük.
  5. Hagyjuk hűlni a krémet és, amikor már langyosabb, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük. 
  6. Így kenjük rá a pitére és tesszük vissza a sütőbe 5-10 percre 160 fokra, amíg pár barnás folt keletkezik a tetején és enyhén megmozgatva a tálat, már jó egyben van a krém réteg.
  7. Tálalásnál megszórhatjuk porcukorral. Vagy a bátrabbak kísérletezhetnek a meringue változattal, ahol felvert tojásfehérje habot teszünk a krémre és úgy sütjük meg.

Tarte au citron, azaz francia citrompite képek

Ha tetszett a fenti Tarte au citron - francia citrompite recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pite recepteket is: Vaníliapudingos, almás morzsapite recept, Szilvás cobbler recept, Cukkinis, leveles tésztás pite recept.

További receptötletek a hozzávalókból: citrom, finomliszt, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, francia, gyümölcsös, pite.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Tarte au citron - francia citrompite recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató