2014. május 22., csütörtök

Tejeskávé szelet

Egyik nagyon drága, igazi sütikirálynő kolléganőmtől tanultam a receptet. Ezt a finomságot az elsők között említette, ha valamilyen jó sütiről kérdeztem. Igaza volt, mert az édességgel én is nagy sikert arattam: a nem túl édes szájúak és a kávét nem kedvelők is falták a kockákat. Persze azt tudni kell, hogy a tejeskávé szelet csak lágyan kávés sütemény, éppen ezért nemcsak a KV kedvelők számára válhat favorittá. 

A tészta (piskóta) hozzávalói:
  • 6 tojás,
  • 6 csapott ek. cukor,
  • 4 púpos ek. rétesliszt,
  • 2 ek. kaakópor,
  • 2 ek. víz,
  • 2 ek. olaj,
  • fél cs. sütőpor, csipet só.

A krém hozzávalói:
  • 5 dl tej,
  • 2 cs. tejszín ízű pudingpor,
  • 15 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 ek. kakaópor,
  • kb. 1 dl főzött kávé.

A tetejére:
  • étcsokoládé vagy kakaópor.

A piskótát a szokásos módon készítjük: a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a fehérje kivételével mindent hozzáadunk, jól kikeverjük, majd a legvégén a kőkeményre felvert tojásfehérjével keverjük el fakanállal óvatosan, úgy, hogy ne törjön össze a hab. Előmelegített sütőbe tesszük (180 fokra), majd kb. 160 fokon tűpróbáig sütjük ajtónyitás nélkül.

A krémhez két körben főzünk pudingot:
elsőként 3 dl tejben főzzük meg az első csomag pudingot, ízlés szerint cukrozhatjuk. Megvárjuk, amíg kihűl és ez idő alatt a másikat is megfőzzük. Itt a kávé mennyiségéhez szükséges 3 dl folyadékot jelző szintig töltjük fel a kávét tejjel, tehát kb. 1 dl kávé és 2 dl tej szükséges. Ebben az elegyben főzzük meg a 2. cs. pudingot, ízesítjük 3-4 ek. cukorral.
A szoba hőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, kettéosztjuk, majd a teljesen kihűlt pudingokhoz keverjük, jó alaposan. A kész, kihűlt piskótát előbb a fehér, majd a tejeskávé krémmel kenjük meg és a tetejére kakaóport szórunk, vagy étcsoki mázt készítünk.

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció