2014. július 24., csütörtök

Fordított paradicsomos pite fekete erdő sonkával és mozzarellával

Ugye milyen jól hangzik ez a pite elnevezés? Kaptam otthonról istenien zamatos, húsos kerti paradicsomokat, ezért azt gondoltam, hogy azon túl, hogy önmagában élvezem a friss zöldségek ízét, feltétlen készítenem kell belőlük valami olyasmit, amelyben ők játsszák a főszerepet. Így esett a választásom a Good Food egyik receptjére, amit húsossá és sajtossá formálva próbáltam ki. Gyorsan elkészült, mégis ízletes, finom nyári vacsora lett belőle, ami után mind a 2 x 10 ujjunkat megnyaltuk. Feltétlen fontos hozzá azonban a zamatos, napsugártól édesre érett paradicsom!

Hozzávalók egy kör alakú piteformához:
  • kb. 80 dkg paradicsom,
  • kevés olívaolaj, vaj,
  • 1 ek. barna cukor,
  • 1 ek. vörösborecet,
  • 10 dkg fekete erdő sonka,
  • 1 gombóc mozzarella sajt,
  • 37,5 dkg kész leveles tészta,
  • kakukkfű, oregánó, só.

A paradicsomokat megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk és a vágott felükkel felfelé egy olajos, vajas serpenyőbe tesszük, megpároljuk. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a barna cukrot az ecettel, sziruppá főzzük. A paradicsomokat egy vajjal vékonyan kikent pite formába tesszük a vágott felükkel ugyanúgy felfelé. Minél szorosabban rendezzük el a paradicsomokat. Erre öntsük a szirupot, fűszerezzük, oszlassuk el rajta a darabokra szedett sonkát, sajtot, majd borítsuk be a kör alakúra nyújtott leveles tésztával. Előmelegített sütőben süssük 200 fokon kb. 10 percig, vagy amíg a tészta szép, ropogósra sül. A sütőből kivéve várjunk kb. 10-15 percet, majd egy másik tányér segítségével fordítsuk meg és még forrón tálaljuk. (Vigyázzunk, mert  némi maradék paradicsomos lé kifolyhat fordítás közben, nehogy megégessük magunkat.) Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció