Fordított paradicsomos pite fekete erdei sonkával és mozzarellával

Tarte tatin másképp

Fordított paradicsomos pite recept

Ugye milyen jól hangzik ez a pite elnevezés? Kaptam otthonról istenien zamatos, húsos kerti paradicsomokat, ezért azt gondoltam, hogy azon túl, hogy önmagában élvezem a friss zöldségek ízét, feltétlen készítenem kell belőlük valami olyasmit, amelyben ők játsszák a főszerepet. Így esett a választásom a Good Food egyik receptjére, amit húsossá és sajtossá formálva próbáltam ki. Gyorsan elkészült, mégis ízletes, finom nyári vacsora lett belőle, ami után mind a 2 x 10 ujjunkat megnyaltuk. Feltétlen fontos hozzá azonban a zamatos, napsugártól édesre érett paradicsom.

Fordított paradicsomos pite recept

Hozzávalók egy kör alakú piteformához:

  • kb. 80 dkg paradicsom,
  • kevés olívaolaj, vaj,
  • 1 ek. barna cukor,
  • 1 ek. vörösborecet,
  • 10 dkg fekete erdő sonka,
  • 1 gombóc mozzarella sajt,
  • 37,5 dkg leveles tészta,
  • kakukkfű, oregánó, só

Fordított paradicsomos pite készítése:

  1. A paradicsomokat megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk és a vágott felükkel felfelé egy olajos, vajas serpenyőbe tesszük, megpároljuk.
  2. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a barna cukrot az ecettel, sziruppá főzzük.
  3. A paradicsomokat egy vajjal vékonyan kikent pite formába tesszük a vágott felükkel ugyanúgy felfelé. Minél szorosabban rendezzük el a paradicsomokat.
  4. Erre öntsük a szirupot, fűszerezzük, oszlassuk el rajta a darabokra szedett sonkát, sajtot, majd borítsuk be a kör alakúra nyújtott leveles tésztával.
  5. Előmelegített sütőben süssük 200 fokon kb. 10 percig, vagy amíg a tészta szép, ropogósra sül.
  6. A sütőből kivéve várjunk kb. 10-15 percet, majd egy másik tányér segítségével fordítsuk meg és még forrón tálaljuk. (Vigyázzunk, mert  némi maradék paradicsomos lé kifolyhat fordítás közben, nehogy megégessük magunkat.)

Fordított paradicsomos pite fekete erdei sonkával és mozzarellával képek

Ha tetszett a fenti Fordított paradicsomos pite recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pizzaféle recepteket is: Paradicsom pesztós, zöldhagymás túrópizza recept, Mini cukkini pizza recept, Tortilla pizza calzone recept.

További receptötletek a hozzávalókból: leveles tészta, mozzarella, paradicsom, sonka. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, főétel, könnyen elkészíthető, pite.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Fordított paradicsomos pite recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató