Olasz babos tészta

Pasta e fagioli

Olasz babos tészta recept

Ez az olasz alaprecepet számtalan variációban létezik a csizmaországon belül is, még az sem teljesen tisztázott, hogy pontosan melyik tartományból származik ez az egyszerű egytálétel. Mindenesetre az biztos, hogy az olasz konyha fantasztikus hagyományaihoz híven néhány alapanyagból roppant könnyen és gyorsan elkészíthető. Végigböngésztem a netet olasz, angol és magyar receptvadászatban, majd ennél a legegyszerűbb variációnál maradtam. Leggyakrabban a ditali nevű tésztával fogyasztják, de a korlátozott lehetőségek miatt én most  kagylótésztával párosítottam a sűrű, fűszeres babos szószt.

Olasz babos tészta recept

Hozzávalók kb. 2 nagy adaghoz:

  • 1 fehér bab konzerv lecsepegtetve,
  • kevés füstölt szalonna felkockázva,
  • pár ek. olívaolaj,
  • 1 db vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • kb. 1-2 dl sűrített paradicsom,
  • 5-6 dl (vagy akár 1 l) víz vagy húsleves,
  • 20-25 dkg kisebb méretű olasz tészta,
  • só, bors, kakukkfű, rozmaring, chili paprika ízlés szerint,
  • tálaláshoz: parmezán sajt, friss bazsalikom

Elkészítés:

  1. Elsőként megpirítjuk a kockákra vágott szalonnát, félretesszük, majd a visszamaradt zsírban és kevés olívaolajban megdinszteljük a vöröshagymát, pár pillanat alatt illatosra pirítjuk benne a fokhagymát, felöntjük paradicsommal és kb. 5-6 dl vízzel, fűszerezzük.
  2. Felforraljuk és belefőzzük a tésztát.
  3. Amikor már majdnem teljesen puha a tészta, hozzáadjuk a babot, összefőzzük és parmezánnal, friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Tipp: ahogy írtam, számos változata létezik, így pl. száraz babból is készíthető, csak azt be kell áztatni egy éjszakára és még a tészta hozzáadása előtt puhára kell főzni. A mártást gazdagíthatjuk reszelt sárgarépával és szárzellerrel is. Folyadék gyanánt a füstölt sonka főzővizét is bátran felhasználhatjuk.

Olasz babos tészta képek

Ha tetszett a fenti Olasz babos tészta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló tészta recepteket is: Sült paradicsomos, krémsajtos spagetti recept, Tojásos nokedli fejes salátával recept, Medvehagyma pesztós, házi fettuccine recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bab, bacon, fokhagyma, sűrített paradicsom. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, olasz, tészta, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Olasz babos tészta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató