2014. november 22., szombat

Olasz babos tészta (pasta e fagioli)

Ez az olasz alaprcepet számtalan variációban létezik a csizmaországon belül is, még az sem teljesen tisztázott, hogy pontosan melyik tartományból származik ez az egyszerű egytálétel. Mindenesetre az biztos, hogy az olasz konyha fantasztikus hagyományaihoz híven néhány alapanyagból roppant könnyen és gyorsan elkészíthető. Végigböngésztem a netet olasz, angol és magyar receptvadászatban, majd ennél a legegyszerűbb variációnál maradtam. Leggyakrabban a ditali nevű tésztával fogyasztják, de a korlátozott lehetőségek miatt én most  kagylótésztával párosítottam a sűrű, fűszeres babos szószt.


Hozzávalók kb. 2 nagy adaghoz:
  • 1 fehér bab konzerv lecsepegtetve,
  • kevés füstölt szalonna felkockázva,
  • pár ek. olívaolaj,
  • 1 db vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • kb. 1-2 dl sűrített paradicsom,
  • 5-6 dl (vagy akár 1 l) víz vagy húsleves,
  • 20-25 dkg tészta,
  • só, bors,
  • kaukkfű. rozmaring,
  • chili paprika,
  • tálaláshoz: parmezán sajt, friss petrezselyem.


Elsőként megpirítjuk a kockákra vágott szalonnát, félretesszük, majd a visszamaradt zsírban és kevés olívaolajban megdinszteljük a vöröshagymát, pár pillanat alatt illatosra pirítjuk benne a fokhagymát, felöntjük paradicsommal és kb. 5-6 dl vízzel, fűszerezzük. Felforraljuk és belefőzzük a tésztát. Amikor már majdnem teljesen puha a tészta, hozzáadjuk a babot, összefőzzük és parmezánnal, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!

Ahogy írtam, számos változata létezik, így pl. száraz babból is készíthető, csak azt be kell áztatni egy éjszakára és még a tészta hozzáadása előtt puhára kell főzni. A mártást gazdagíthatjuk reszelt sárgarépával és szárzellerrel is. Folyadék gyanánt a füstölt sonka főzővizét is bátran felhasználhatjuk.


Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció