2015. január 28., szerda

Rakott padlizsán olaszosan (parmigiana di melanzane)

Ez a fantasztikusan finom, klasszikus olasz egytálétel húsmentes fogás, de még a húst preferálók sem érzik a husi hiányát, hiszen a padlizsán és a sajtfélék gazdag, krémes ízvilágának köszönhetően igazán laktató. Isteni friss bagettel, többször melegítve és akár hidegen is. Még karácsony előtt sütöttem, evvel "készítettük fel" a pocakunkat a nehezebb, ünnepi húsos fogásokra. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni, az olasz konyha egyik remekével találjátok majd szemben magatokat!


Hozzávalók kb. 6-8 személyre:
  • 1,5 kg padlizsán
  • 2-3 üveg házi paradicsomszósz (fokhagyma, bazsalikom, só, bors, paradicsom), recept itt (cukkini nélkül) 
  • 150-200 g parmezán sajt
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 500 g mozzarella sajt
  • kevés liszt (teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam)

Elsőként a padlizsánokat megmossuk, levágjuk a szárakat, vékonyra (kb. 0,5 cm) szeleteljük, besózzuk és egy szűrőbe halmozva egy-két órát állni hagyjuk, hogy kifolyhasson a zöldség kesernyés leve. A folyamat hatékonyságát tovább növeli, ha egy nehezékkel látjuk el a kupac tetejét. Ez idő alatt megfőzzük a paradicsomszószt, amihez receptet itt találhattok, csak a cukkinit hagyjátok most ki belőle. A padlizsánszeleteket leöblítjük hideg vízzel, megforgatjuk kevés lisztbe és pár csepp olívaolajban mindkét oldalát elősütjük egy serpenyőben. A parmezánt lereszeljük, a mozzarellát vékonyra felszeleteljük és már kezdhetjük is az összeállítást. Elsőként kevés olívaolajat öntünk a tepsibe, egy kis paradicsomszószt, majd egymást fedve helyezzük rá a padlizsán szeleteket, megkenjük szósszal, megszórjuk parmezánnal és bevonjuk a mozzarella szeletekkel és így tovább egészen az utolsó rétegig, aminek paradicsomnak és parmezánnak kell lennie. 200 fokon sütjük kb. 30-40 percen keresztül.  Jó étvágyat kívánok!


Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció