Déli illatok az olasz Krizia étteremből

Fergeteges autentikus olasz vacsoraest

Déli illatok az olasz Krizia étteremből

Volt szerencsém végigkóstolni a Krizia étterem legfrissebb, tavaszi-nyári menüsorát, ráadásul a durumtészta készítés fortélyaihoz is egy lépéssel közelebb kerültem Graziano olasz séfnek köszönhetően. Igazi élményekkel teli, hangulatos vacsoraestről számolhatok be Nektek.

Minden visszajelzés megsimogatja a lelkem, amit a gasztroblogomról kapok, ilyenkor mindig eltűnődöm azon, hogy  a statisztikában látható számok mögött valós olvasók lakoznak. :) Bár 5 éve annak, hogy belevágtam az "online szakácskönyv" írásba, még mindig hihetetlen számomra, hogy nem csak én látogatom rendszeresen, hanem rajtam kívül sokan mások. Köztük olyanok is, akik pl. vacsorázni és tésztát "gyúrni" hívnak a Krizia étterembe. Nagyon örültem a megkeresésnek, mert azon túl, hogy régóta szerettem volna megkóstolni a hely finomságait, nagy kedvencem az olasz konyha, örök vágyam igazi olasz mesterektől, mammáktól főzni tanulni. Múlt héten egy picit valóra válhatott az álmom...

A Bergamóból származó Graziano Cattaneo, az étterem tulajdonosa és séfje 20 évvel ezelőtt indította el vendéglátó egységét Budapest szívében, melyet Krizia lányáról nevezett el. Bár a vendéglő az olasz kategóriák közül is az elegáns helyek közé sorolható ristoranték körét bővíti, a hangulata mégis olyan igazi "olaszos", rusztikus berendezéssel, édes csipke alátétekkel, családias légkörrel, lelkes személyzettel és nem utolsó sorban harmonikus, hamisítatlan mediterrán  ízvilággal.

Graziano a dél-olasz konyha rejtelmeibe vezetett minket, miközben pár másodperc leforgása alatt összeállította durumliszt és langyos víz összeolvadásából a házi durumtésztát. 1-2 penne, farfalle és cavatelli készítése közben arra is fény derült, hogy a csizma orrában előszeretettel szórnak sajt helyett morzsát az ételekre, a friss zöldségek, gyümölcsök a tartomány alapanyagai, és javarészt friss tésztát gyúrnak a fogásokhoz. Magával ragadott az a játszi könnyedsége, ahogyan a kis pennéket dobálta az asztalra, ahogy az egyes fogásokat kommentálta ("Semmi különös, csak egy kis hal, paradicsom és tészta...") és az a végtelen alázat, amit a gasztronómia iránt tanúsít, miközben elolvadtunk minden egyes elénk tárt falattól...

Egy kis ízelítő abból, hogy milyen finomságokkal találkozhattok a Krizia étteremben, ha ellátogattok a Mozsár utcába. Aki egy igazi olasz vacsorára vágyik, annak feltétlenül és jó szívvel ajánlom! 

Előétel (antipasti)
Citromos tonhaltatár (Tartare di tonno al limone), fave babbal, koktélparadicsommal, friss spárgával, házi ostyával tálalva és hibiszkusz szósszal bolondítva - ez volt az egyik kedvencem

Első főétel (primi piatti)
Házi cavatelli tészta paradicsomos, spenótos tengeri süllővel, morzsával megszórva (Cavatelli fatti in casa con branzino pomodoro secchi e mollica)

Második főétel (secondi piatti) 
Branzino filé spárgával gratinírozva

Desszert (dolci)
Citromos, tejszínes piskótakupola eperöntettel (Delizia al limone)

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hozzászólások

Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.

Déli illatok az olasz Krizia étteremből képek

Nézd meg ezeket a gasztrocikkeket is!

Jókat eszünk szakácskönyvek

Jókat eszünk szakácskönyvek

Társ a hétköznapi sütés-főzéshez

    A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

    A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

    Idén 9. éve tarthatjuk a kezünkben a Lidl ajándék szakácskönyvét

      Ujvári Vivien borász és az ő "gyermekei" - A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

      A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

      Ujvári Vivien és az ő "gyermekei"

        N28 Wine & Kitchen: katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

        Katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

        Az N28 Wine & Kitchen borétterem megújult menüje különleges gasztroutazásra hív minket

          Ételek és évszakok Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

          Ételek és évszakok

          Elérhető a 8. Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

            Wossala Rozina: Konyhakönyv

            Több mint egy szakácskönyv

            Megjelent Wossala Rozina Konyhakönyve

              Felfedeztük a bájos Platz piacot

              Felfedeztük a bájos Platz piacot

              Gasztro-élménybeszámoló és piacajánló poszt következik

                Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

                Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

                12 kedvenc receptem

                  Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

                  Betoppansz, belekóstolsz, és beleszeretsz

                  Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

                    Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

                    Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

                    Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

                    Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató