2015. október 31., szombat

Pöttyös ricottás pite

Imádok sütni és főzni, mégis a rohanó hétköznapokban inkább a gyorsan valami nagyon finomat kategóriájú finomságok kedvelője vagyok, ilyenkor szívesen kavarok egy jó kis öntött tésztát, ami pikk-pakk elkészül, kevés mosogatással és stresszel jár. :) Ilyen a most következő recept is, amihez ötletet a ricottás pitére keresgélve találtam egy olasz oldalon.


Hozzávalók 1 kisebb kerek piteformához:
  • 30 dkg ricotta
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás szétválasztva (a fehérjét a végén kemény habnak felverjük)
  • 150 g liszt
  • 1/2. cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg szoba-hőmérsékletű  vaj
  • 15-20 dkg étcsoki
  • 1 dl habtejszín vagy tej
  • 1 citrom reszelt héja
Első lépésként a puha vajat a cukorral és a tojások sárgájával alaposan kikeverjük (turmixgéppel). Hozzáadjuk a ricottát, a lisztet a sütőporral, összedolgozzuk, elkeverjük csokival, belereszeljük a citromot. Lazítjuk tejjel vagy habtejszínnel, a legvégén pedig óvatosan összedolgozzuk a keményre felvert tojásfehérjék habjával. Vajjal és liszttel előkészített piteformába öntjük, majd 160 fokon kb. 20 percig és tűpróbáig sütjük. Tálaláskor gyümölcsös öntetekkel, házi lekvárral kínáljuk. Egy fincsi fagyit is el tudok hozzá képzelni, bár nekem önmagában is nagyon ízlett.

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció