Ropikedvelők, sós szájúak, a szilveszteri bulira nasi receptet keresők figyelem! Még bőven belefér, hogy ezt a tippet ellessétek, gyorsan megsüssétek és a bulin a bókokat bezsebeljétek. ;) A magyar ropi távoli rokonának nevezném az olaszok grissinijét, ami gyakorlatilag egy jófajta pizza tészta rúd alakban ropogósra sütve. Az általános verziót némi fűszernövénnyel és aszalt paradicsommal fokoztam még izgalmasabbá, így már tényleg nehéz abbahagyni a dézsmálását. Ha időnk engedi, még kísérletezhetünk különböző sajtokkal, magokkal, fűszerekkel. Sütés után fogyasszuk el rögtön vagy tegyük el dobozba, hogy megőrizze ropogósságát. A grissini még finomabb, ha ilyen-olyan szószban, mártásban megfürdetjük, pl. ehhez a verzióhoz remekül passzol a bazsalikomos fetás krém.
Fűszeres olasz grissini recept
Hozzávalók egy nagy doboznyi grissinihez:
- 50 dkg 0-ás liszt vagy más kenyérsütéshez alkalmas liszt
- kb. 3 dl langyos víz
- fél kocka élesztő
- 2 tk. cukor
- 1 dl olívaolaj
- 2-3 tk. só
- 1 tk. oregánó
- 1 tk. bazsalikom
- 1 tk. fokhagyma granulátum
- kb. 3 db szárított paradicsom apró kockákra vágva
- szezámmag
Elkészítés:
- A vízhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és magára hagyjuk, hogy kb. 5-10 perc alatt felfuthasson.
- A liszttel, élesztős vízzel, olajjal és fűszerekkel együtt jó alaposan átgyúrjuk a hozzávalókat és tésztát dagasztunk belőle.
- A tésztát lefedve kelesztjük kb. 1-2 órán át, amíg legalább a duplájára nő.
- Először a kinyújtós technikával próbáltam a rudak elkészítését, de végül sokkal egyszerűbb megoldás vált be: csípjünk egy kb. diónyi gombócot a tésztából és addig gurigassuk a tenyerünk alatt, amíg szép hosszú és vékony kukacot nem kapunk, ami a kisujjunknál is vékonyabb.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg tojással és szórjuk meg szezámmaggal.
- Süssük 200 fokon jó pirosra, ropogósra legalább 8 percig, de azért arra figyeljünk, hogy ne égjen meg.