Sós mogyorós, karamellás csokitorta

Telitalálat, ha egy különlegesen finom desszertre vágysz

Sós mogyorós, karamellás étcsokoládé torta recept

Hmmm... ugye elolvasni, kimondani is milyen jó érzés?! Hát még elkészíteni és utána jól feldézsmálni az egész tortát. A blogomat követőknek nem újdonság, hogy a főzésben imádom az íz kavalkádot. Nincs ez másképp a süteményekkel sem, régóta fentem már a fogam egy sós-édes-keserű ízvilágra, ami ebben a sós mogyorós-karamellás étcsokoládé tortában tökéletes testet ölt. Igazán megnyerő és különleges desszertről van szó, ami méltó arra, hogy bármilyen családi, baráti ünneplésnél reflektorfénybe kerüljön. Az elkészítésétől sem kell megijedni, sokkal tovább tartott ilyen részletesen leírni, mint amilyen egyszerűen össze lehet állítani, szóval hajrá!

Sós mogyorós, karamellás étcsokoládé torta recept

Hozzávalók egy 26 cm-es torta formához:

A sós mogyorós-karamellás krém hozzávalói:

  • 20 dkg barnacukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 dl tejszín
  • 7 dkg sós mogyoró durvára összetörve

Étcsokoládé krém (ganache) hozzávalói:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 4-5 dkg vaj
  • 1,5 dl tejszín

A torta tészta hozzávalói:

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 4 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2 púpos ek. kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 ek. víz

Elkészítés:

Az elkészítés sokkal egyszerűbb annál, mint amilyennek látszik a recepten és a lenti kisregényen keresztül. (Csak próbáltam minél érthetőbben fogalmazva leírni, magamból kiindulva, néha percekig értelmezem a leírásokat, hogy azt pontosan hogy is képzeljem majd el a gyakorlatban.) Kezdhetjük elsőként a krémekkel, hogy kenhetővé hűljenek, mire a torta tészta elkészül, de akár fordítva is nekiláthatunk, mivel a tésztánál is kell jócskán hűtési idővel számolnunk.

A sós mogyorós-karamellás krém elkészítése:

  1. A barna cukrot öntsük egy olyan serpenyőbe vagy edénybe, amiben nem ragad oda semmi (de ez ne kerámia serpenyő legyen, hanem pl. egy vastag falú serpenyő), kezdjük el közepes lángon melegíteni és várjuk meg, amíg a cukor olvadni kezd. (Nem szükséges kevergetni, maximum rázzuk meg néha az egészet, ha úgy ítéljük.)
  2. Amikor felolvadt a cukor, adjuk hozzá a szoba-hőmérsékletű vajat, hagyjuk vagy az edény mozgatásával segítsük, hogy a vaj egyenletesen felolvadjon a cukorban. (Számítsunk rá, hogy a vajtól a cukor erőteljesen habozni fog majd.)
  3. Öntsük hozzá a kissé felmelegített tejszínt és fakanál segítségével keverjük el egyenletesen, majd kb. 2 perc után vegyük le a tűzről, dolgozzuk össze a durvára tört sós mogyoróval és hagyjuk, hogy lassan kihűljön a karamell krém. (A hűlés során fog pont annyira besűrűsödni, ami ideális állapot lesz a tortakrémhez.)

Az étcsokoládé (ganache) krém elkészítése:

A csoki felolvasztásához válasszuk az otthon jól bevált technikát, ezt sokan vízgőz felett teszik meg, én a lusta, de több figyelmet kívánó módszert követem.

  1. A darabokra tört csokoládét a puha vajjal együtt felmelegítem alacsony hőfok mellett, folyamatosan kevergetve.
  2. Hozzáöntöm a langyos tejszín és alaposan összedolgozom az alkotórészeket, majd félreteszem hűlni.

A torta tészta elkészítése:

  1. A cukrot, tojásokat a puha vajjal turmixgép segítségével jól összedolgozzuk.
  2. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, sütőporral és szódabikarbónával, hozzáadjuk a tojásos krémhez és 1 ek. víz hozzáadásával alaposan összedolgozzuk.
  3. Sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kikent, kilisztezett tortaformába öntjük és kb. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 160-170 fokon 25-30 percig, ill. tűpróbáig. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl és utána kezdjük az összeállítást.

A torta összeállítása:

  1. Attól függően, hogy milyen magasra sikeredett a torta, egy vagy kétfelé vágjuk a tésztát.
  2. Megkenjük az étcsokoládé krémmel, majd erre csorgatjuk 2. rétegként a sós mogyorós karamella krémet. Nekem mindkettőből maradt még, ezért befedve a tortát a másik felével, kívülről is megkentem először csoki krémmel (az oldalát pucéran hagyva), majd egy kis maradék karamellával és megszórtam sós mogyoró darabokkal.
  3. Persze a díszítéshez csak a kreativitásunk szab határt, hogy mit találunk ki. Legközelebb én pl. biztosan több karamell krémet fogok hagyni a tetejére, hogy jobban lecsurogjon a torta szélére és a mogyoródarabkákat még egy kis étcsokoládé forgáccsal is feldobom majd.
  4. Nincs más hátra, mint elégedetten hátradőlni és pár óra hűtős pihentetés után jól körbekínálni a tortát kóstolásra, garantáltan mindenki imádni fogja.

Sós mogyorós, karamellás csokitorta képek

Ha tetszett a fenti Sós mogyorós, karamellás étcsokoládé torta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló csokitorta recepteket is: Meggyes étcsokoládé mousse torta recept, Torta caprese, csokoládés mandulatorta recept, Étcsokoládés narancskrém torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, habtejszín, karamell, mogyoró, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, karácsonyi, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sós mogyorós, karamellás étcsokoládé torta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató