Pár héttel ezelőtt találtam rá a dagasztás nélküli kenyér csodájára az egyik kedvenc gasztrobloggerem oldalán, aztán alaposan utána olvastam ennek a technikának. Valójában egy régi keletű ötletről van szó, ami már több mint 10 éves alternatíva a kenyér otthoni elkészítésére. Nettó 5 perc alatt este összeállítjuk a kenyeret 3-4 fakanalas keverőmozdulattal, legalább 12 órára magára hagyjuk a tésztát önmagát „megdagasztani”, megkeleszteni, majd egy újabb átkeverés utáni pihenést követően egy laza csavarás és zsupsz, már mehet is a sütőbe a kis cipó. Lehet, hogy nem a világ legtökéletesebb és legautentikusabb kenyere készül belőle, de az biztos, hogy zseniális érzés ilyen kevés munkával ilyen finom, friss és akár egészséges cipót a saját sütőnkből kiemelve az asztalunkra tenni. Az első felfedezésem óta legalább az 5. variációt sütöm, mindig egy kicsit másfajta liszttel, más és más plusz alapanyaggal gazdagítom, mint pl. lenmaggal, chia maggal, dióval, alma darabokkal, aszalt paradicsommal, szezámmaggal, müzlivel. Íme néhány verzió az eddigi kísérletezésekből.
Dagasztás nélküli gyökérkenyér recept
Lenmagos gyökérkenyér
Hozzávalók egy kb. 75 dkg-s kenyérkéhez:
- 10 dkg zabliszt
- 30 dkg kenyérliszt (BL80)
- 2 kk. instant élesztő
- kb. 2 ek. só
- egy marék őrölt lenmag
- 4 dl víz
Chia magos tönköly kenyér
Hozzávalók egy kb. 75 dkg-s kenyérkéhez:
- 20 dkg kenyérliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 kk. instant élesztő
- kb. 2 ek. só
- egy marék chia mag
- 4 dl víz
Diós-paradicsomos kenyér
Hozzávalók egy kb. 75 dkg-s kenyérkéhez:
- 15 dkg kenyérliszt
- 20 dkg graham liszt
- 2 kk. instant élesztő
- kb. 2 ek. só
- kb. 5-10 dkg darabosra darált dió
- 1 kis marék aprított száraz, aszalt paradicsom
- 4 dl víz
Müzlis graham cipó
Hozzávalók egy kb. 75 dkg-s kenyérkéhez:
- 10 dkg kenyérliszt
- 25 dkg graham liszt
- 2 kk. instant élesztő
- kb. 2 ek. só
- 10-15 dkg müzli
- 4 dl víz
Az elkészítés mindegyik esetben azonos és elképesztően egyszerű:
- A liszteket az élesztővel, magokkal, egyéb kiegészítőkkel és a sóval összekeverjük, nyakon öntjük a vízzel, majd néhány laza keverő mozdulattal, nagyjából összedolgozzuk. (Tényleg ne dagasszuk egy kicsit sem, csak nagyjából keveredjenek össze az alapanyagok, a többit a tészta magától ügyesen elvégzi.)
- Hagyjuk magára lefedve legalább 12 órára. (Szobahőmérsékleten, ne meleg helyen.)
- Keverjük át egy kissé, majd legalább fél órát hagyjuk pihenni. (Ha több órát pihen, az sem gond.)
- Lisztezett felületre borítsuk ki, néhány könnyed mozdulattal enyhén csavarjuk meg a két kezünkkel, ellentétes irányba (mintha egy vizes rongyot szeretnénk kicsavarni) és tegyük is rögtön szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.
- A tetejét enyhén megkenjük vagy spricceljük vízzel, megszórhatjuk magokkal és bekapcsoljuk a sütőt, hogy jó forróra felmelegedjen, addig nyugodtan pihenhet még a tészta, sőt akár fél órát még várhatunk is a sütő bekapcsolásával.
- 220 fokon sütjük sütőtől függően kb. 20 percet. Egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni és csak ezt követően szeleteljük fel. Tudom, ezt néha nehéz kivárni.