Melengető, fűszeres és pillanatok alatt elkészülő krémleves varázsolható vöröslencséből mindenféle előzetes beáztatási macera nélkül. A klasszikus lencselevest elhagyva, az indiai ízeket idéző vörös lencse levest (dhalt) újév napján is megfőztem, de akkor kihagytam belőle a paradicsomot, nehezen tudnék dönteni, hogy melyik verzió ízlett jobban… Egy biztos, szeretjük a vöröslencsét, mert jelentős vitamin és rostforrást biztosít szervezetünknek, sokkal gyorsabban megfő, mint a barna társa, és nem utolsó sorban még a színe is szebb.
Paradicsomos vöröslencse krémleves recept
Hozzávalók kb. 4 személy részére:
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 marék vöröslencse
- kisebb gyömbérdarab (kisujj fele méretű)
- curry, só, bors, őrölt római kömény, kurkuma
- 1 kis üveg sűrített paradicsom
- kevés kókuszzsír
- zöldégleves alaplé
Elkészítés:
- Kevés kókuszzsíron megdinszteljük a vöröshagymát, fokhagymát, hozzádobjuk a lencsét, pár percet pirítjuk, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért, paradicsomot.
- Felöntjük egy kevés zöldség alaplével, ha van kéznél, vagy vízzel úgy, hogy kalkuláljunk a krémleves sűrűségével és a lencse megdagadásával.
- Fűszerezzük, majd ha megfőtt a lencse, botmixerrel pürésítsük.