2017. augusztus 14., hétfő

Habos pisztáciakrém torta

A pisztácia iránti vágyamat leginkább nyáron, a pisztácia fagyikkal tudom csillapítani, amiből itthon sajnos nem lehet minden utcasarkon igazán finomat kapni. A férjem születésnapja remek alkalmat adott arra, hogy a pisztácia fagyit egy krémes torta formájába önthessem. Szerencsére neki is nagyon ízlett, így a picit öncélú édesség végül remek torta ötletnek bizonyult. Azon túl, hogy 1-2 órás szórakozással ér fel a sótlan pisztácia bontogatása, maga a süti pikk-pakk elkészíthető és különlegesen finom, remek leképezése (lehet télen) a nyári pisztácia fagyi ízének. Még az is megfordult a fejemben, hogy karácsonykor ilyet készítek majd.



Hozzávalók egy kisebb, szív alakú tortához (nagyobb tortához érdemes másfél adaggal számolni):
  • 3 tojás
  • 3 csapott ek. cukor
  • 2 ek. víz
  • 2 ek. liszt
  • 2 púpos ek. őrölt pisztácia
  • 1 kk. sütőpor
  • kb. 2 zacskó héjas, sótlan pisztácia (Aldiban vettem)
  • kb. fél tubus cukrozott, sűrített tej
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tasak habfixáló por
A tésztát gyakorlatilag piskótaszerűen készítjük el: a tojások sárgáját a cukorral és a vízzel kihabosítjuk, hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a pisztáciát, majd óvatosan beleforgatjuk a habnak felvert tojásfehérjét. Újfent 140 fokon, légkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel sütöm a piskótát, mert így kevésbé esik össze, mint korábban. Rácson hagyjuk kihűlni.


A krémhez, tésztához és díszítéshez is ugyanazt a két zacskó pisztáciát használtam (pár szem maradt még nassolásra is.) A tésztához és krémhez egészen finomra őröltem, a tetejére már kicsit durvábbra hagytam. A krémhez csupán jól összekeverjük a szoba hőmérsékletű mascarponét, aprított pisztáciát és sűrített tejet, rákenjük a piskótára, majd a tetejét habfixálóval felvert tejszínhabbal zárjuk és megszórjuk durvára aprított pisztáciával. Isteni finom lesz. :)



Receptajánló:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció