2017. december 23., szombat

Harcsapaprikás tepsis túrós csuszával

Nálunk nincs karácsony hal nélkül, és persze még sorolhatnám milyen finomságok nélkül, de ami mindig biztos pont, az a hal. Ehhez képest még sosem főztem eddig harcsapaprikást (a halászlé és a sült/rántott hal a sztenderd), ezért most Anya jó  tanácsai mentén ezt is ki kellett próbálnom. Pofonegyszerűen, gyorsan elkészülő étel, mégis olyan jóízű magyaros fogás, ami szerintem kiváló szereplője lehet a karácsonyi ünnepi asztalnak. Próbáljátok csak ki! :) Ezúton kívánok nagyon boldog, finomságokban gazdag karácsonyt Nektek! 😊🎄


Hozzávalók kb. 6-8 személyre:
  • 1 kg harcsafilé
  • 2 fej közepes hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szelet füstölt kenyérszalonna
  • 2-3 db paprika 
  • 2-3 db paradicsom
  • 2 ek. piros őrölt paprika
  • 2 tk. őrölt füstölt paprika
  • csípős paprika ízlés szerint
  • só, bors
  • kb. 1 kis doboz tejföl 
  • kb. 2-3 dl tejszín
  • kb. 1-2 dl víz
  • 50 dkg csusza tészta
  • 75 dkg túró
  1. A halat megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk és a főzést megelőzően néhány órával jól besózzuk és hűtőbe tesszük. 
  2. A szalonnát kockákra vágva megpirítjuk, kisütjük a zsírját. A pörcöt félretesszük a csuszához, a visszamaradt zsíron pedig megdinszteljük a vöröshagymát, hozzádobjuk pár pillanatra a fokhagymát lereszelve, majd hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát. 
  3. A piros paprikával, borssal fűszerezve, pörkölt alapot készítünk belőle, (sót most még ne adjunk hozzá, mert a hal is sós lesz, ezért csak miután megfőtt a hal, utána kóstoljuk meg, hogy szükséges-e még plusz só) és a tejföllel, kevés vízzel felöntve megpároljuk a zöldségeket. 
  4. Amikor megpuhult a paprika, hozzáadjuk a harcsát (főzés előtt kb. egy órával már vegyük ki a hűtőből) magas hőfokon forraljuk, főzzük a halat. Fontos, hogy finom szaftos legyen a harcsapaprikás, ezért gazdagon öntözzük meg a főzőtejszínnel. 
  5. Nagyjából 10-15 perc alatt megfő a harcsa. Ekkor ellenőrizzük, elég sós-e, szükség szerint ilyenkor még tudjuk finomhangolni az ízvilágot. 
  6. Tálaljuk szalonna pörccel megszórt tepsis túrós csuszával, méltó kísérője lesz a harcsapaprikásnak. Enélkül talán nem is lenne az igazi. :)


Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció