Ír barna sörös marharagu

Ízgazdag ír finomság petrezselymes édesburgonyapüré ölelésben

Ír barna sörös marharagu recept

Évek óta vártam a megfelelő pillanatot az ír sörös marharagu megfőzésére. Általában az tartott vissza, hogy nincs olyan öntöttvas edényem, amit főzés után a sütőbe is át lehet tenni, aztán persze rájöttem, hogy ennél az ételnél (meg talán a beef bourguignonnál is) megoldható csak a főzőlapon való főzés, az edény hiánya nem lehet kifogás. :) A marhát legalább 3-4 órán keresztül főztem lassú hőfokon, mindenféle finomságok társaságában, mint például sárgarépa, zeller, barna sör, babérlevél, kakukkfű, így mondanom sem kell, hogy a végeredmény önmagáért beszél. Fenséges főétel kerekedik belőle, ami kiváló egy ünnepi alkalomra is, a hideg januári napokban pedig kifejezetten életmentő, szívmelengető fogás, igazi gasztroélmény. Mindehhez csak be kell szerezni a jó minőségű alapanyagokat, az elkészítése sokáig tart, de szinte gyerekjáték, utána már csak a bókokat kell bezsebelni.

Ír barna sörös marharagu recept

Hozzávalók kb. 6-8 személyre:

  • kb. 80 dkg csont nélküli marhanyak (a csontból főzzünk remek húslevest),
  • kevés olaj a hús pirításához,
  • só, bors,
  • kb. 15 dkg füstölt húsos szalonna,
  • 2 közepes fej vöröshagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • kb. 3 púpos ek. liszt,
  • 5 dl barna/fekete sör,
  • 3-4 db sárgarépa,
  • fél szárzeller vagy fél zeller,
  • 3 ek. paradicsomszósz,
  • kb. 7-8 dl húsleves alaplé pl. marhanyak csontból,
  • 3 db babérlevél, kakukkfű gazdagon, rozmaring ízlés szerint.

Elkészítés:

  1. Első lépésként megtisztítjuk a marhanyakat a csonttól és nagyobb kockákra vágjuk fel. A csontot feltesszük főni levesnek.
  2. A kevés olajon több körben megpirítjuk magas hőfokon a húskockákat, félretesszük.
  3. Megpirítjuk a szalonnacsíkokat, majd az aprított vöröshagymát dinszteljük meg, hozzádobjuk a fokhagymát, a lisztet és felöntjük az egészet a barna sörrel.
  4. Hozzáadjuk a többi hozzávalót: szélesebb karikákra vágott répát, felkockázott zellert, húst, paradicsomszószt, fűszereket.
  5. Felöntjük úgy húslevessel, hogy szinte ellepje teljesen (azért a tetején kandikáljanak ki a husi kockák). Innentől kezdve pedig hagyjuk, hogy a marharagu tegye a dolgát: alacsony hőfokon lefedve főzzük legalább 2 órán keresztül, néha-néha megkevergetve.
  6. A marha korától is függ, hogy milyen hamar fő meg a hús, ezért kb. 2 óra elteltével szúrjunk bele egy kést, hogy teszteljük mennyire könnyen szalad bele, azaz mennyire puha már a hús. Ha már puhának érezzük, akkor fedő nélkül főzzük tovább, amíg finom sűrű szaftosra rotyogja magát a sörös marharagu.

Tippek:

  • Ennek a finomságnak nagyon jót tesz, ha áll 1-2 napot, így bátran főzzük meg előre, mert attól csak még finomabb, ha van ideje jól összeérnie az ízeknek. (A fagyasztást is jól viseli.)
  • A marhanyak helyett akár comb vagy lábszár is megteszi, bár én a nyakra szavazok, mert az nagyon finom, sovány húsú volt és a csontjából isteni leves készül, nem utolsó sorban az alaplére sem volt gondom.
  • Köretnek édesburgonyát főztem, amit pici vajjal, 1 tk. dijoni mustárral, kevéske tejszínnel és friss petrezselyemmel pürésítettem. Szerintem istenien kiegészítette az enyhén savanykás, testes sörös marharagu ízvilágát. Emellett gondolkodhatunk másban is, pl. zsemlegombócban, klasszikus burgonyapürében, héjában főtt burgonyában és valamilyen tésztafélében, akár gnocchiban is.

Ír barna sörös marharagu képek

Ha tetszett a fenti Ír barna sörös marharagu recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló ragu recepteket is: Vadas marha kifligombóccal recept, Áfonyalekváros őzragu recept, Fehérboros, csirkés pite recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bacon, marha, sárgarépa, sör, zeller. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, ír, ragu.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Ír barna sörös marharagu recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató