Ezek a remek borkorcsolyák azontúl, hogy függőséget okoznak, még egészségesebbek is a fehér lisztes verziónál. Az elkészítésük nagyon egyszerű, ugyanakkor érdemes időt szánni rá, mert a sok pihentetéstől lesznek csinosak a pogácsák. Frissen az igazi, de másnap is finomak és puhák maradnak még, feltéve, ha tényleg maradnak...
Cheddar sajtos, túrós tönkölypogácsa recept
Hozzávalók 65 db pogácsához:
- 42 dkg liszt (27 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg finomliszt)
- 12,5 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 15 dkg túró (vagy cottage cheese)
- 10 dkg cheddar sajt reszelve + a pogi tetejére
- 1 csapott ek. só
- 15 dkg natúr joghurt
- 1 tasak porélesztő
- 1 tojás a pogácsák megkenéséhez
Pogácsa elkészítése:
- Az élesztős, sós lisztet elmorzsoljuk a hideg vajdarabokkal, a közepén mélyedést alakítunk ki, ebbe ütjük a tojást, összedolgozzuk a liszttel, hozzáadjuk a túrót, reszelt sajtot, majd a joghurttal lazítjuk és jó alaposan összegyúrjuk.
- Hagyjuk meleg helyen kelni kb. 1-2 órán át.
- A duplájára megkelt tésztát kétfelé vesszük és kinyújtjuk kisujjnyi vastagra.
- Kisebb pogácsaszaggatóval (vagy feles pohárral) kiszaggatjuk, majd a kimaradt részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, amíg el nem fogy a tészta.
- A pogácsákat tepsire tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt cheddar sajttal és még hagyjuk a tepsin kelni legalább fél órát.
- Forró, 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 10 percig.