Régóta motoszkál bennem, hogy készíthetnék egy kis házi májkrémet, mert nincs is annál finomabb, amikor a szívünket, lelkünket belefőzzük egy ételbe és még csak találgatni sem kell milyen egyéb adalékanyagok találhatók benne. A tokaji aszús májkrém ötlete régóta foglalkoztatott és most dühös is vagyok magamra, amiért eddig vártam egy ilyen finomság kipróbálásával, hiszen nettó 20 perc alatt készen volt előkészítéssel együtt és nem győztem közben kóstolgatni, annyira ízlett. Húsvét közeledtével méltó feltéte lesz ez a házi kalácsnak és természetesen a lilahagyma lekvárról sem feledkezünk el.
Tokaji aszús kacsamájkrém recept
Hozzávalók (néhány kisebb befőttesüveghez):
- 1 kg pecsenye kacsamáj
- 30 dkg kacsazsír
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd méretes fokhagyma
- kb. 2 dl tokaji aszú
- kakukkfű, őrölt babérlevél
- só, bors
Tokaji kacsamájas készítése:
- A forró zsírban megdinszteljük az aprított vöröshagymát, megsütjük rajta az alaposan megmosott, előkészített és felszeletelt májat, hozzáreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük kakukkfűvel és babérlevéllel ízlés szerint, majd felöntjük a borral.
- Megvárjuk, amíg rottyan egyet és picit elforr a leve és, ha megsült a máj, már készen is vagyunk.
- Ezután botmixerrel összepürésítjük és helyes kis üvegcsékbe töltjük, és lehűtjük.
- A tálaláshoz kalácsot vagy brióst és az elmaradhatatlan lilahagyma lekvárt ajánlom, ez egy igazán nyerő kombináció. Hűtőben tárolva legalább egy hétig eláll.