Márton napi főzősuli IKEA módra

Liba napok svéd kiadásban

Márton napi főzősuli IKEA módra

Épp valamelyik mókás svéd nevű lakberendezési kiegészítő után kutakodtam az IKEA honlapján, amikor szembe találkoztam a Márton napi főzőiskola rendezvényükkel. Rögtön felcsillant a szemem és láttam, hogy bőven van még szabad hely a budaörsi IKEA-ba, így természetesen a november 11-ei időpontot választottam, hogy ne bízzam a véletlenre a jövő évi finom falatokat…

Láttam már az IKEA konyha részlegén, ahogy egy szakács főzőcskézik és kóstoltatja a svéd alapanyagokból készült finomságokat, de ez valahogy másnak ígérkezett, alig vártam a mai napot. A szervezés remek volt, időben jöttek az infók mail-ben, volt alkalmam előre egyeztetni a fotózást is, majd a helyszínen is flottul zajlott minden.

Ahogy azt sejtettem, a Konyha osztály egyik nagy konyhaszigetes installációján tartottuk a főzőiskolát, az esemény házigazdája és főszakácsa Kiss Kálmán szakács volt, a Chefparade színeiben. 5 másik lelkes résztvevővel közösen vágtunk neki a két fogásos, nagy mértékben előkészített liba lakomának. A hangulat mindvégig nagyon közvetlen, kedves és otthonos volt, Kálmán remekül vezényelte a főzőcskét és közben sok-sok apró trükköt, tippet adott nekünk az otthoni folytatáshoz.

Az előételt egy klasszikus, számomra azonban megunhatatlan Márton napi fogás, a sült libamáj adta, amihez fantasztikusan színes és ízletes körítést varázsoltunk. Különböző színű répákból (narancssárga, citromsárga és lila) vágtunk zöldséghámozóval egészen vékony csíkokat, majd a forgácsokat némi zöldhagyma karika társaságában leöntöttük egy jó kis kapros-mustáros olívaolajos dresszinggel. Mennyei volt ízre és kinézetre is. A legnehezebb ebben a salátában a színes répa beszerzés, de mint megtudtuk, a Metróban le lehet csapni ilyen csodákra, vagy B tervként a zeller és a cékla is beszállhat, hasonló színkavalkáddal. A tálaláshoz először az IKEA-s bodzás narancs dzsemével maszatoltuk össze a tányért, arra tettünk egy pirított kalácsszeletet, rá a májat és a szépséges színes salátát. Íme.

Pirított libamáj kaláccsal, színes salátával, narancs- és bodzalekvárral - recept

Hozzávalók:

  • 350-450 g libamáj (80-120 g per fő)
  • 250 g kalács
  • 250 g színes répa
  • kis csokor újhagyma
  • 1 üveg MARMELAD APELSIN & FLÄDER narancs- és bodzalekvár
  • 1 üveg SENAP GROV durván őrölt mustár
  • 1,5 dl olívaolaj
  • maréknyi friss kapor

Elkészítés:

  1. A libamájat 1 órán át szobahőmérsékleten vághatóvá olvasztjuk, majd ferdén ujjnyi szeleteket vágunk belőle (A maradék májból remek szuflé készíthető: 100 g libamáj, 1 dl tejszín, 1 tojás és só, bors felhasználásával.)
  2. A répákat meghámozzuk, és a hámozóval hosszú csíkokat hasítva feldolgozzuk, az újhagymát ovális karikákra szeleteljük.
  3. Az így készített salátához öntetet 1 púpos teáskanál mustárból, 1-1,5 dl olívaolajból, kaporból, sóból és borsból készítünk.
  4. Az egészet összeforgatjuk, félretesszük.
  5. Forró serpenyőbe tesszük a szeleteket, és 1-1,5 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát, majd kivesszük a serpenyőből.
  6. Pirított kaláccsal, narancslekvárral és a salátával tálaljuk a libamájat.

A főételhez libamellet sütött Kálmán, klasszikusan először a serpenyőben pirította meg, majd a sütőbe költöztette át (a körbesütés után 190 fokon kb. 8 percig sült). A fő fogásnál már kevesebb feladat jutott ránk, mert a köretet az IKEA-ban fagyasztva kapható zöldséges tallérok biztosították, így mi igazából csak a szószhoz kuktáskodtunk. Vajas, tejszínes, tormás, petrezselymes finomság ízesítette a roséra sült libamelleket, ami így festett a műanyag tányérokon. 

Libamell steak tormamártással és zöldség medállal - recept

Hozzávalók:

  • 1 doboz GRÖNSAKSKAKA fagyasztott zöldséges medál
  • 350 g libamell (fejenként fél vagy egy libamell, a nagyságától függően)
  • 1 üveg SAS PEPPARROT tormamártás
  • 2 dl tejszín
  • 100 g vaj
  • só, bors
  • maréknyi friss petrezselyem
  • díszítésnek rukkola, saláta (opcionális)

Elkészítés:

  1. A zöldséges medált a dobozon olvasható instrukciók szerint megsütjük.
  2. A libamell bőrét beirdaljuk, hogy a hő jobban átjárja, majd hideg serpenyőben nagy lángon pirítani kezdjük bőrrel lefele, amíg aranyszínű ropogósra sül.
  3. A másik oldalát is pirítjuk egy percig, majd 190 fokon légkeveréses üzemmódban 7-8 percig sütjük. Ezután kivesszük és felvágás előtt pihentetjük.
  4. A mártáshoz 2 púpozott teáskanál tormamártást, 2 dl tejszínt, 100 g vajat összeforralunk kis lángon, gazdagon rakunk bele petrezselymet.
  5. A libamellet félbe vágva, a mártással leöntött zöldséges medállal tálaljuk, ízlés szerint friss salátával.

A remek liba lakomát természetesen el is fogyaszthattuk a végén, és még egy IKEA-s konyhai köténnyel is gazdagabbak lettünk a gasztroélmény mellett. Szuper volt, csak ajánlani tudom, sasoljátok az oldalukat, ha Ti is kipróbálnátok. Egy dolog fontos hozzá: legyen IKEA FAMILY kártyád.

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hozzászólások

Az értékeléshez és hozzászóláshoz belépés szükséges.

Márton napi főzősuli IKEA módra képek

Nézd meg ezeket a gasztrocikkeket is!

Jókat eszünk szakácskönyvek

Jókat eszünk szakácskönyvek

Társ a hétköznapi sütés-főzéshez

    A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

    A Lidl konyha bemutatja: életem ételei Széll Tamással

    Idén 9. éve tarthatjuk a kezünkben a Lidl ajándék szakácskönyvét

      Ujvári Vivien borász és az ő "gyermekei" - A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

      A fantasztikus nő a kiváló borok mögött

      Ujvári Vivien és az ő "gyermekei"

        N28 Wine & Kitchen: katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

        Katalán-baszk-magyar fúzió sosem látott magasságokban

        Az N28 Wine & Kitchen borétterem megújult menüje különleges gasztroutazásra hív minket

          Ételek és évszakok Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

          Ételek és évszakok

          Elérhető a 8. Lidl szakácskönyv Széll Tamás receptjeivel

            Wossala Rozina: Konyhakönyv

            Több mint egy szakácskönyv

            Megjelent Wossala Rozina Konyhakönyve

              Felfedeztük a bájos Platz piacot

              Felfedeztük a bájos Platz piacot

              Gasztro-élménybeszámoló és piacajánló poszt következik

                Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

                Tucatnyi éve ízzel-lélekkel

                12 kedvenc receptem

                  Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

                  Betoppansz, belekóstolsz, és beleszeretsz

                  Budapest legkedvesebb olasz delijében, a Delissimoban jártam

                    Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

                    Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

                    Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

                    Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató