Épp valamelyik mókás svéd nevű lakberendezési kiegészítő
után kutakodtam az IKEA honlapján, amikor szembe találkoztam a Márton napi
főzőiskola rendezvényükkel. Rögtön felcsillant a szemem és láttam, hogy bőven
van még szabad hely a budaörsi IKEA-ba, így természetesen a november 11-ei
időpontot választottam, hogy ne bízzam a véletlenre a jövő évi finom falatokat…
Láttam már az IKEA konyha részlegén, ahogy egy szakács
főzőcskézik és kóstoltatja a svéd alapanyagokból készült finomságokat, de ez valahogy
másnak ígérkezett, alig vártam a mai napot.
A szervezés remek volt, időben jöttek az infók mail-ben,
volt alkalmam előre egyeztetni a fotózást is, majd a helyszínen is flottul
zajlott minden.
Ahogy azt sejtettem, a Konyha osztály egyik nagy konyhaszigetes installációján tartottuk a főzőiskolát, az esemény házigazdája és főszakácsa Kiss Kálmán szakács volt, a Chefparade színeiben. 5 másik lelkes résztvevővel közösen vágtunk neki a két fogásos, nagy mértékben előkészített liba lakomának. A hangulat mindvégig nagyon közvetlen, kedves és otthonos volt, Kálmán remekül vezényelte a főzőcskét és közben sok-sok apró trükköt, tippet adott nekünk az otthoni folytatáshoz.
Ahogy azt sejtettem, a Konyha osztály egyik nagy konyhaszigetes installációján tartottuk a főzőiskolát, az esemény házigazdája és főszakácsa Kiss Kálmán szakács volt, a Chefparade színeiben. 5 másik lelkes résztvevővel közösen vágtunk neki a két fogásos, nagy mértékben előkészített liba lakomának. A hangulat mindvégig nagyon közvetlen, kedves és otthonos volt, Kálmán remekül vezényelte a főzőcskét és közben sok-sok apró trükköt, tippet adott nekünk az otthoni folytatáshoz.
Az előételt egy klasszikus, számomra azonban megunhatatlan
Márton napi fogás, a sült libamáj adta, amihez fantasztikusan színes és ízletes
körítést varázsoltunk. Különböző színű répákból (narancssárga, citromsárga és
lila) vágtunk zöldséghámozóval egészen vékony csíkokat, majd a forgácsokat némi
zöldhagyma karika társaságában leöntöttük egy jó kis kapros-mustáros
olívaolajos dresszinggel. Mennyei volt ízre és kinézetre is. A legnehezebb
ebben a salátában a színes répa beszerzés, de mint megtudtuk, a Metróban le
lehet csapni ilyen csodákra, vagy B tervként a zeller és a cékla is beszállhat,
hasonló színkavalkáddal. A tálaláshoz először az IKEA-s bodzás narancs dzsemével
maszatoltuk össze a tányért, arra tettünk egy pirított kalácsszeletet, rá a
májat és a szépséges színes salátát. Íme.
Hozzávalók:
- 350-450 g libamáj (80-120 g per fő)
- 250 g kalács
- 250 g színes répa
- kis csokor újhagyma
- 1 üveg MARMELAD APELSIN & FLÄDER narancs- és bodzalekvár
- 1 üveg SENAP GROV durván őrölt mustár
- 1,5 dl olívaolaj
- maréknyi friss kapor
- só
1. A libamájat 1 órán át szobahőmérsékleten vághatóvá olvasztjuk, majd ferdén ujjnyi
szeleteket vágunk belőle.
2. (A maradék májból remek szuflé készíthető: 100 g libamáj, 1 dl tejszín, 1 tojás és só,
bors felhasználásával.)
3. A répákat meghámozzuk, és a hámozóval hosszú csíkokat hasítva feldolgozzuk, az
újhagymát ovális karikákra szeleteljük. Az így készített salátához öntetet 1 púpos
teáskanál mustárból, 1-1,5 dl olívaolajból, kaporból, sóból és borsból készítünk. Az
egészet összeforgatjuk, félretesszük.
4. Forró serpenyőbe tesszük a szeleteket, és 1-1,5 perc alatt megpirítjuk mindkét
oldalát, majd kivesszük a serpenyőből.
5. Pirított kaláccsal, narancslekvárral és a salátával tálaljuk a libamájat.
A főételhez libamellet sütött Kálmán, klasszikusan először a
serpenyőben pirította meg, majd a sütőbe költöztette át (a körbesütés után 190
fokon kb. 8 percig sült). A fő fogásnál már kevesebb feladat jutott ránk,
mert a köretet az IKEA-ban fagyasztva kapható zöldséges tallérok biztosították,
így mi igazából csak a szószhoz kuktáskodtunk. Vajas, tejszínes, tormás,
petrezselymes finomság ízesítette a roséra sült libamelleket, ami így festett a
műanyag tányérokon. J
Hozzávalók:
- 1 doboz GRÖNSAKSKAKA fagyasztott zöldséges medál
- 350 g libamell (fejenként fél vagy egy libamell, a nagyságától függően)
- 1 üveg SAS PEPPARROT tormamártás
- 2 dl tejszín
- 100 g vaj
- só, bors
- maréknyi friss petrezselyem
- díszítésnek rukkola, saláta (opcionális)
1. A zöldséges medált a dobozon olvasható instrukciók szerint megsütjük.
2. A libamell bőrét beirdaljuk, hogy a hő jobban átjárja, majd hideg serpenyőben nagy
lángon pirítani kezdjük bőrrel lefele, amíg aranyszínű ropogósra sül.
3. A másik oldalát is pirítjuk egy percig, majd 190 fokon légkeveréses üzemmódban 7-8
percig sütjük. Ezután kivesszük és felvágás előtt pihentetjük.
4. A mártáshoz 2 púpozott teáskanál tormamártást, 2 dl tejszínt, 100 g vajat
összeforralunk kis lángon, gazdagon rakunk bele petrezselymet.
5. A libamellet félbe vágva, a mártással leöntött zöldséges medállal tálaljuk, ízlés szerint
friss salátával.
A remek liba lakomát természetesen el is fogyaszthattuk a
végén, és még egy IKEA-s konyhai köténnyel is gazdagabbak lettünk a
gasztroélmény mellett. Szuper volt, csak ajánlani tudom, sasoljátok az
oldalukat, ha Ti is kipróbálnátok. Egy dolog fontos hozzá: legyen IKEA FAMILY kártyád.
Receptajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése