Sütőtökös rizottó amaretti keksszel

Ízek harmóniája olasz értelmezésben

Sütőtökös rizottó recept

Eddigi legfinomabb rizottó, amit valaha ettem, még úgy is, hogy a sütőtök alapvetően nem a szívem csücske. A rizottó titkos összetevőjét Balázs kollégám árulta el, amit magamtól sosem találtam volna ki, pedig higgyetek nekem, a mennyeien mandulás amaretti keksz nem hiányozhat ebből az olasz finomságból. Az olasz receptek nem említették a chilis olívaolajat, de én imádom az édes-sós-csípős ízkavalkádot, így bíztam benne, hogy nem nyúlok mellé ezzel a választással. Olyannyira jól sikerült, hogy a karácsonyi asztalon is el tudnám képzelni ezt a fogást mondjuk egy ropogós bőrű, konfitált kacsacombbal.

Sütőtökös rizottó recept

Hozzávalók kb. 2-4 személyre:

  • 1 db kisebb sütőtök fele (kb. 50-60 dkg lehetett),
  • kb. 2-3 marék amaretti keksz,
  • kb. 5-7 dkg vaj,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • kb. 5 marék arborio/carnaroli rizs,
  • 1 dl fehér bor,
  • kb. 5 dl zöldség vagy húsleves alaplé,
  • só,
  • olívaolaj,
  • pár csepp chilis olívaolaj ízlés szerint,
  • reszelt parmezán sajt

Sütőtökös rizottó készítése:

  1. Első lépésben kevés olívaolajon megpirítjuk a meghámozott, kockákra vágott sütőtököt, rámorzsoljuk az amarettit, hagyjuk kicsit karamellizálódni és puhára főzzük a tököt.
  2. Ha kész, egy botmixer segítségével krémesre pürésítjük (ha rusztikusan, darabosan szereted, akkor ezt a lépést kihagyhatod).
  3. Egy kis darab vaj és kevés olívaolaj keverékén üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a rizst, majd felöntjük a borral és megvárjuk, amíg azt magába szívja a rizs (pár perc).
  4. Ezt követően apránként, merőkanalanként adagoljuk az alaplevet és közben folyamatosan kevergetjük a rizottót. Fontos, hogy megvárjuk, amíg a rizs felszívja a levest és szinte „kiált” a következő kanálért, így szép krémes lesz a rizottó. A főzés során néhányszor még felturbózhatjuk egy-egy kis darab vajjal, csodásan selymesíti a rizottót.
  5. Amikor már szépen megdagadtak a rizsszemek (de még rugalmasak és feszesek), hozzáadjuk a lepürésített sült sütőtököt. Nagyjából összesen 20 percre van szükség ahhoz, hogy megpuhuljon és krémessé, kellően szaftossá váljon a rizottó (fontos alapszabály, hogy nem főzzük szét a rizst, még picit al dente), ekkor fűszerezzük egy kis chilis olívaolajjal, sóval, hozzádobunk egy nagy marék reszelt parmezánt és készen is volnánk a mennyei olasz finomsággal.
  6. Tálalásnál megszórjuk egy kis plusz parmezánnal, locsolhatunk rá még egy kis olívaolajat.

Sütőtökös rizottó amaretti keksszel képek

Ha tetszett a fenti Sütőtökös rizottó recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rizottó recepteket is: Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept, Medvehagymás rizottó recept, Zellerkrémes rizottó recept.

További receptötletek a hozzávalókból: amaretti keksz, fehér bor, parmezán sajt, sütőtök. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, karácsonyi, olasz, rizottó, sütőtökszezon.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

3 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sütőtökös rizottó recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató