2020. február 20., csütörtök

Toszkán paradicsomleves bazsalikomos mozzarellagolyókkal

Kiskoromban sosem szerettem a klasszikus paradicsomlevest. Anya otthon ilyet nem főzött, így csak a menzás, betűtésztás paradicsomlevessel találkoztam, mindaddig, amíg meg nem érintett az olasz gasztronómia szele. Innentől kezdve természetesen új értelmet nyert számomra a paradicsomleves, új világ nyílt meg, pont úgy, mint a rizibi vs. risotto univerzumban. :)



Hozzávalók kb. 4 főre:
  • 3 db jó minőségű, olasz hámozott paradicsom konzerv
  • 1 nagy marék friss bazsalikom levél
  • só, bors, 
  • 1 kk. fűszerkeverék: oregánó, kakukkfű, zsálya
  • 1 nagy fej vöröshagyma 
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • néhány ek. olívaolaj
  • 1-2 l zöldség leves alaplé
  • a tálaláshoz: minimozzarella golyók, só, bazsalikom.
Kevés olívaolajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát, a fokhagyma gerezdek 80%-át felszeleteljük és a finom illat megérkezéséig megfuttatjuk az edényben. Hozzáadjuk a paradicsomot, jól összekeverjük, felöntjük a zöldséglével, és fűszerezzük a szárított fűszerekkel. Alacsony lángon összefőzzük, és amikor már a hagyma is megpuhult, meghintjük egy marék bazsalikom levéllel, a maradék fokhagymával és botmixer segítségével rusztikusra pürésítjük. Az állagát a krémleves és klasszikus leves közötti sűrűségre szoktam beállítani, így nem túl sűrű, de még kellemesen selymes, zamatos, testes. A mini mozzarellagolyókat megsózom, meghempergetem aprított bazsalikomlevelekben és ezzel tálalom, plusz ízlés szerint meglocsolom egy kis fokhagymás, chilis olívaolajjal.



Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció