2020. március 22., vasárnap

Bébispenótos-lazacos quiche

Jó pár éve annak, hogy a franciák leghíresebb pitéjét, quiche-t készítettem, pedig annyira változatos finomság tud lenni szinte bármelyik napszakban, bármilyen étkezéshez. Fantasztikus benne, hogy az alapanyagain felül bátran gazdagíthatjuk a hűtőben és kamrában fellelhető készleteinkből, szóval bátran teszteljétek a receptet más hozzávalókkal is!



Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű pite formához:

Omlós tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 kk. só
  • 7 ek. víz
Töltelékhez:
  • 4 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg parmezán vagy más típusú sajt
  • só, bors
Variálható töltelékhez:
  • 20-25 dkg friss lazacfilé vagy 15 dkg füstölt lazacfilé
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék bébispenót
  • 2 ek. mézes mustárszósz (vagy 2 ek. mustár 1. ek. mézzel)
  • 1 friss citrom leve
  • 1 db vöröshagyma
  • pici olívaolaj


Quiche készítés lépésről lépésre:
  1. Összegyúrjuk a francia pite alapját képező vajas tésztát: ehhez a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a sót és a vizet, és addig gyurmázzuk a masszát, amíg az szépen össze nem áll egy nagy golyóvá. Betesszük a hűtőbe pihentetni és addig összeállítjuk a quiche töltelékét.
  2. A bébispenótos-lazacos quiche-t úgy készítettem, hogy pár evőkanálnyi olívaolajon megdinszteltem a felaprított hagymát, fokhagymát, átpirítottam rajta a lazacot, ízesítettem citrommal, mustárral, sóztam (füstölt lazacnál erre vigyázzunk, mert eleve sós) és amikor nagyjából megfőtt a lazac, hozzádobtam a megmosott bébispenót leveleket.
  3. A quiche alaptöltelékéhez a tojást összekeverjük a tejszínnel, reszelt sajttal, sóval, borssal és gazdagítjuk bármilyen finomsággal.
  4. A pite tésztát kör alakúra kinyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát, jól megszurkáljuk villával. Ezen a ponton betesszük a fagyasztóba kb. 20-30 percre, hogy jéghidegen mehessen a forró sütőbe, így még nagyobb omlósságot biztosít a tésztának. Ekkor beleteszünk egy sütőpapírt, ráborítunk egy nagy marék babot vagy lencsét a vaksütéshez és 10-15 percig elősütjük a pitét. (Így nem púposodik fel a pite tészta alja.) Majd még egy 5 percig sütjük a nehezék nélkül. 180-190 fok.
  5. Az elősütött pitetésztába tesszük a tölteléket, ráöntjük a tejszínes-tojásos szószt és ízlés szerint még megtuningolhatjuk egy kis plusz sajttal. 190 fokon sütjük kb. 20-30 percig. Érdemes várni, amíg picit kihűl, majd melegen/langyosan fogyasszuk, de még akár hidegen is szuper.
Jó étvágyat és jó kísérletezést kívánok ehhez a szuper francia pitéhez!




Receptajánló:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció