A házi, habkönnyű lángos elkészítése sokkal egyszerűbb, gyorsabb és költségtakarékosabb street (beach) food, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Sokféle receptet lehet találni a lángoshoz, de nekem valahogy mindig ez a legegyszerűbb, mindössze 4 alapanyagot tartalmazó lángos alaprecept válik be a legjobban, hosszú évek óta ezt sütöm otthon. Liszt, só, víz, és friss élesztő szükséges az összeállításához, ezen felül már csak a kedvelt feltétek és olaj kell hozzá. Ha pedig egy igazán találó italt innál a házi lángos mellé, próbáld ki a Nagygombos Borászat, nevében is üdítő Mosoly roséját!
Lángos alaprecept
A lángos hozzávalói 2 személyre:
- 35 dkg liszt,
- fél kocka élesztő,
- pici só (kb. 2 teáskanál),
- 2,3 dl víz,
- olaj a sütéshez,
- ízlés szerinti feltétek
A lángos tészta gyúrás menete:
- Az élesztőt belemorzsoljuk egy bögrébe, rászórjuk a sót és hagyunk arra időt, hogy a sótól az élesztő folyósra olvadjon.
- Kimérjük a lisztet, és ha gyorsítanánk a tészta kelesztésén, néhány másodpercre betesszük a mikróba, hogy egy csöppet meglangyosodjon. Ez lesz a segítségünkre abban, hogy pikk-pakk megkeljen a lángos tésztánk.
- A folyékony állagúvá változott élesztőhöz hozzáöntjük a langyos vizet, és ezt az elegyet a liszthez adjuk.
- Egy fakanál segítségével kézzel megdagasztjuk a tésztát: a fakanál függőleges mozgatásával hólyagosra keverjük, vagy inkább verjük a masszát.
- Fél órára langyos helyre tesszük pihenni, kelni egy konyharuhával letakart edénybe.
- Ha megkelt, olajjal megkent tálcára borítjuk és egy hengert formázunk belőle, amit 4-5 szeletre vágunk fel. Majd a tésztát picit széthúzogatjuk és úgy tesszük a forró olajba, ahol néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd több réteg kéztörlővel felitatjuk róla a fölösleges olajat. (Csakis forró olajban süssük mindig a lángost, ez a titka, hogy ne legyen aztán olajos ízű.)