Ha egy jól bevált túrógombóc receptet kutatsz, ne keresgélj tovább. A családi, jól bevált túrógombóc receptúrát mutatom be, ami eddig sosem hagyott cserben.
Túrógombóc recept
Hozzávalók 40 db túrógombóchoz:
- 50 dkg túró,
- csipetnyi só,
- 1 csapott evőkanál cukor (nem több!!),
- 8 dkg (evőkanál) búzadara,
- 3 tojás,
- 10 evőkanál zsemlemorzsa,
- 3-4 evőkanál olaj,
- 2 csomag vaníliacukor,
- tálaláshoz: 2 dl tejföl, porcukor, vanília cukor,
- sárgabarack lekvár, stb.
Elkészítés:
- A túrót csipet sóval megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, búzadarát és villával jól áttörjük, összekeverjük és kb. egy órát pihentetjük, hogy a búzadara megdagadjon.
- Nedves kézzel gombócokat formázunk a tenyerünkkel és lobogó, forró, sós vízbe tesszük, majd lassú tűzön kb. 15 percig fedő alatt készre főzzük a túrógombócokat.
- A bundához meglangyosítjuk az olajat és elkeverjük benne a zsemlemorzsát két csomag vaníliacukorral. Néhány perc után le is vehetjük a tűzről. A megfőtt túrógombócokat egy szűrő segítségével kiemeljük a forró vízből, hogy le tudjon csöpögni róla a felesleges víz, majd a bundában meghempergetve (összerázva) tálalhatjuk is. Porcukorral és vaníliacukorral elkevert tejföllel, vagy különböző ízű gyümölcslekvárral, dzsemmel kínálhatjuk a gombóckákat.