Lilahagyma lekvárról már nagyon sok gasztroblogon és recept újságban olvastam, hallottam és régóta szerepel a tesztelésre váró receptes várólistámon. A nyári grill szezon kiváló alkalomként kínálta magát a lilahagyma lekvár kipróbálására, hiszen a grillezett húsokhoz, sajtokhoz remekül passzol az édeskés, különleges ízű hagyma szósz. Nem csalódtam az 1 db méretes hagymából készített teszt adagban, ezért rögtön 1,5 kg hagymával folytattam a kísérletezést, de valójában ez is kis mennyiségnek bizonyult. Miután pozitívan átment a kritikus családi szűrőn az ízzel-lélekkel féle lilahagyma lekvár, így megosztom a receptjét itt is. A körethez készített grill étek most nem más volt, mint baconbe csavart máj, amit mindenféle flanc és speciális fűszerezés nélkül felhúztam a nyársra hasonló méretű csirkemell kockák kíséretében.
Lilahagyma lekvár recept
Hozzávalók pár kis üvegnyi lilahagymalekvárhoz:
- 1,5 kg lilahagyma vékony félkarikákra vágva, cikkekre szedve,
- zsiradékként: olívaolaj/olaj vagy kacsa/libazsír
- só, frissen őrölt bors,
- pár evőkanál barna cukor,
- néhány hintés kakukkfű,
- pár ek. (ízlés szerint) vörösbor ecet.
Lilahagyma lekvár készítés:
- A lilahagyma lekvár előkészítése, vagyis a hagyma megpucolása és vékony karikákra történő felvágása szinte tovább tart, mint maga a főzőcske, utána minden felgyorsul.
- Nagy lángon, sűrű kevergetéssel alaposan megdinszteljük a hagymát, szórunk rá ízlés szerinti mennyiségű barna cukrot, hagyjuk egy kicsit karamellizálódni, majd fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és kisebb fokozatra véve, fedő alatt puhítjuk, pároljuk tovább.
- Amikor már megfőtt a hagyma, vegyük le a fedőt, öntsünk rá kevés vörösbor ecetet (kb. olyan mennyiségben, mint amilyen a cukor volt).
- Vegyük ismét nagy lángra és várjuk meg, amíg eltávozik az ecet erős, szúrós szaga, néhány keverés, és amikor kellően szaftossá, lekvárossá válik a hagymaszósz állaga, készen is volnánk a lilahagyma lekvárral.
Baconbe csavart májnyárs recept
A baconbe tekert májat vagy aszalt szilvát biztosan sokan ismerik, szeretik, a grillen készült verziót is hasonlóképpen kell elképzelni a füst kellemes aromájával megspékelve:
- A megmosott, lecsepegtetett májat kisebb darabokra vágjuk (vagy egy egész, mag nélküli aszalt szilvát), szorosan becsavarjuk egy vékony szelet baconbe és máris ráhúzzuk a mini nyársra (vagy akár hurkapálcára).
- Egy-egy májas csomagot most fűszeres csirkemell kockákkal kísértem szintén baconbe tekerve, de bármit felhúzhatunk még mellé (pl. hagyma, kaliforniai paprika, pici, új krumpli), vagy meghagyhatjuk szimplán baconos májasnak is a nyársat.
- A megfelelő, forró, izzó parázs beállta után alufóliába csomagolva helyezzük a grill rácsra a nyársakat, majd kb. 15-20 perc után kicsomagoljuk és hagyjuk, hogy megpiruljon kívülről a nyársas máj és bacon. Mennyei hozzá az édeskés lilahagyma lekvár.