Francia hagymaleves

Ahogy Zitától tanultam

Francia hagymaleves recept

Ha nem csal az emlékezetem a francia hagymaleves volt az első leves, amit megtanultam főzni a levesek közül. Azon a nyáron, amikor az unokatestvéremnél, Zitánál töltöttem egy hetet, ő megtanított a paradicsomos tésztára és a francia hagymalevesre, amiknek az emlékét és receptjét Olaszországból hozta magával. Azóta a kedvenc ételeim lettek. Ez az emlékezetes családi közös főzés és egyben gasztronómiai momentum sokat jelentett és jelent nekem a mai napig is, meghatározta a főzéshez, fűszerezéshez való hozzáállásomat: csakis ízzel-lélekkel...

Francia hagymaleves recept

A francia hagymaleves hozzávalói kb. 6 személyre:

  • 4 fej vöröshagyma (2 nagy, 2 kicsi),
  • kb. 12 dkg vaj,
  • fehér bors, szerecsendió,
  • 1 dl fehér, száraz bor,
  • kb. 1 l alaplé (hús- vagy zöldségleves),
  • 2 dl tejszín,
  • tálaláshoz pirított bagett, reszelt sajt.

A francia hagymaleves elkészítése:

  1. A vajat felolvasztjuk és megdinszteljük benne a karikákra szeletelt vöröshagymát, majd felöntjük az alaplével és fűszerezzük késhegynyi szerecsendióval, fehér borssal.
  2. Közepes, vagy kis lángon időnként megkeverve főzzük a levest és, amikor megfőtt a hagyma hozzáadjuk a fehérbort, újra felforraljuk és kb. 10-15 perc után óvatosan hozzáadjuk a főzőtejszínt, ismét várunk néhány percet, amíg a tejszín is finoman elvegyül a mennyei francia hagymaleves alkotórészeivel és már kész is vagyunk.
  3. Tálaláshoz készíthetünk pirított bagettkarikákat, és reszelt sajttal (pl. parmezánnal) is megszórhatjuk.

Francia hagymaleves képek

Ha tetszett a fenti Francia hagymaleves recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló leves recepteket is: Petrezselymes húsgombóc leves recept, Gazpacho recept, Kukoricás chowder leves recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fehér bor, főzőtejszín, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: francia, könnyen elkészíthető, leves, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Francia hagymaleves recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató