Zöldborsós, csirkemájas rizottó

Magyar és olasz ízek találkozása egy tányérban

Zöldborsós, csirkemájas rizottó recept

Ebben az egyszerre olasz és mégis magyaros egytálételben jelen van a szaftos és krémes rizottó a frisseséget adó zöldborsóval és a különlegesen finom, füstölt szalonnás, fehér boros csirkemáj, ami elmélyíti a könnyed ízeket. Fantasztikus az ízek összhatása. Próbáljátok ki!

Zöldborsós, csirkemájas rizottó recept

Hozzávalók kb. 4 személyre:

A pirított, fehérboros, füstös csirkemájhoz:

  • kb. 15 dkg kenyérszalonna kockákra vágva,
  • 50 dkg csirkemáj,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 2-3 tk. majoranna
  • 1 dl fehér bor,
  • só, bors ízlés szerint

A zöldborsós rizottóhoz:

  • 25 dkg mirelit vagy friss zöldborsó
  • kb. 5-7 dkg vaj,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • kb. 25 dkg arborio/carnaroli rizs,
  • 1 dl fehér bor,
  • kb. 5 dl zöldség vagy húsleves alaplé,
  • só ízlés szerint,
  • 1 marék reszelt parmezán sajt.

Pirított, fehér boros, füstös csirkemáj készítése:

  1. Elsőként közepes hőfokon kisütjük a kockákra vágott kenyérszalonna zsírját (amíg jól össze nem töpörödnek a szalonna darabok), majd kiemeljük és félretesszük.
  2. A zsíron megdinszteljük a félkarikákra vágott vöröhagymát, utána hozzádobjuk az aprított fokhagymát és máris jöhet hozzá az előzőleg alaposan megtisztított, felcsíkozott csirkemáj. Pár perc pirítást követően (mindezt nagy hőfokon és kevergetve) felöntjük fehérborral, majd közepes hőfokon elforraljuk a bor nagy részét.
  3. Ha megsült a máj, hozzáadjuk a kisütött szalonnát, megszórjuk majorannával, borssal és a legeslegvégén sózzuk (így nem keményedik meg a máj).

Zöldborsós rizottó készítése:

  1. Egy kis darab vajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a rizst, majd felöntjük a borral és megvárjuk, amíg azt magába szívja a rizs (1-2 perc).
  2. Ezt követően apránként, merőkanalanként adagoljuk a meleg(ített) alaplevet és közben folyamatosan kevergetjük a rizottót. Fontos, hogy megvárjuk, amíg a rizs felszívja a levest és szinte „kiált” a következő kanálért, így szép krémes lesz a rizottó. A főzés során néhányszor még felturbózhatjuk egy-egy kis darab vajjal, csodásan selymesíti a rizottót.
  3. Amikor már szépen megdagadtak a rizsszemek (de még rugalmasak és feszesek), hozzáadjuk a zöldborsót.
  4. Nagyjából összesen 20 percre van szükség ahhoz, hogy megpuhuljon és krémessé, kellően szaftossá váljon a rizottó (fontos alapszabály, hogy nem főzzük szét a rizst, még picit al dente), ekkor fűszerezzük egy kis sóval, hozzádobunk egy nagy marék reszelt parmezánt és készen is volnánk a mennyei olasz finomsággal.
  5. Tálalásnál a közepére halmozzuk a pirított májat, megszórjuk egy kis plusz parmezánnal.

Tipp: Ha minden hozzávalót jól elkészítünk kis tányérkákba, mint a főzős műsorokban, akkor a két ételt akár egyszerre, egymás mellett el tudjuk készíteni, majd a végén egyben tálalni, így időt takarítunk meg.

Zöldborsós, csirkemájas rizottó képek

Ha tetszett a fenti Zöldborsós, csirkemájas rizottó recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rizottó recepteket is: Gyömbéres, sütőtökös rizottó recept, Medvehagymás rizottó recept, Zellerkrémes rizottó recept.

További receptötletek a hozzávalókból: arborio rizs, csirkemáj, fehér bor, kenyérszalonna, vöröshagyma, zöldborsó. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gluténmentes, magyar, olasz, rizottó.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Zöldborsós, csirkemájas rizottó recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató